CUBE: готова бізнес-модель для цінителів яскравих відчуттів

CUBE: готова бізнес-модель для цінителів яскравих відчуттів

Мережа клубів віртуальної реальності CUBE: готова бізнес-модель для цінителів яскравих відчуттів

Ця історія про те, як двоє молодих людей – Сергій Мих і Богдан Нікітін – надихнулися фантастичним світом ілюзій і змогли створити першу і єдину на сьогоднішній день в Україні мережу клубів віртуальної реальності CUBE.

Клуб віртуальної реальності – справжня революція в сучасному світі розваг. Адже ще якихось 20 років тому можливість подорожувати по інших світах, одягнувши спеціальні окуляри, була прерогативою персонажів улюблених фільмів.

Завдяки сучасним технологіям був створений шолом віртуальної реальності, який тут же оцінили любителі розваг по всьому світу. А причина проста: за порівняно невелику плату можна випробувати всю гамму гострих відчуттів: стрибнути з парашутом, вирушити в подорож у будь-яку точку Землі, опинитися за кермом гоночного боліда або бойового винищувача, врятувати світ від зомбі-апокаліпсису, відвідати чарівні світи… Новинка відразу завоювала серця дітей і дорослих по всьому світу. І це не дивно, адже подорож у віртуальну реальність така ж доступна, як похід в кіно, піцерію, однак незабутніх відчуттів і користі від VR незмірно більше!

Сергій Мих і Богдан Нікітін – перші в Україні фахівці, які зуміли побудувати на цій розвазі успішний бізнес.

Бізнес: Мережа клубів віртуальної реальності CUBE

Хлопці, розкажіть, будь ласка, з чого почалося ваше захоплення віртуальною реальністю?

Світ інформаційних технологій нам добре знайомий – ми досить давно в IT-бізнесі, і спочатку у нас була компанія, яка займається створенням сайтів, мобільних додатків та програмного забезпечення

Кілька років тому в одному з торгових центрів Одеси відкрився перший клуб віртуальної реальності. Ми пограли там і були настільки здивовані тому, що побачили, що буквально відразу ж замовили зі штатів 2 шоломи в офіс для співробітників. Це було щось зовсім нове, чого раніше ми ніколи не пробували і навіть не знали, що таке вже існує.

Читайте также:   Что робот София рассказала об Украине?

Але поки обладнання їхало з США, ми подумали: чому б не відкрити власний клуб віртуальної реальності? На перше сприйняття, все виглядало так, що просто потрібно всього лише купити шоломи, взяти в оренду приміщення і знайти двох адміністраторів, а далі – просто спостерігати, як люди будуть вибудовуватися в чергу, щоб по-справжньому зануритися у віртуальну реальність. Так почалася історія CUBE.

З якими труднощами вам довелося зіткнутися? Адже, по суті, ви освоювали абсолютно нову, мало знайому українцям сферу розваг.

Труднощі були. Незважаючи на те, що ми розробили маркетингову стратегію, а також мали досвід просування послуг у соціальних мережах, все виявилося не так просто.

Коли перший клуб відкрився в Одесі, то через кілька місяців нам вдалося вийти на дохід у 2 тисячі доларів щомісяця (зауважте, не прибуток, а всього лише дохід). Але як у нас тоді це вийшло, ми до сих пір зрозуміти не можемо, тому що ніякої потужної рекламної кампанії ми не проводили на перших етапах і використовували лише відносно безплатні інструменти інстаграма та його сірі можливості просування. Ці результати спонукали нас на відкриття клубів віртуальної реальності в інших містах України, але раптово продажі почали падати, причому істотно. Як пізніше з’ясувалося, це сталося через сезонність бізнесу і відсутність якісної реклами. І ось з цього моменту ми і почали займатися ефективною таргетованою рекламою.

Який попит ваші послуги?

До сих пір основна складність полягає в тому, що немає ніякого органічного попиту на дані послуги: якщо проаналізувати пошукові запити, то ви побачите, що ніхто не шукає клуби віртуальної реальності, на відміну від тих же квестів, до прикладу. Люди абсолютно не знають, що таке вже існує, не знають, чим такі шоломи відрізняються від звичайних самсунгових окулярів за 500 грн, якими заставлені всі магазини електроніки. Ніхто не розуміє, навіщо потрібно йти кудись цілою компанією на годину, якщо вони бачили вже подобні атракціони в торгових центрах і розуміють, які враження на них чекають.

Читайте также:   Співробітниця Google встановила новий рекорд з обчислення числа Пі

Тому цілих 6 місяців нам знадобилося на те, щоб прийти до оптимальної рекламної моделі. Зрозуміти, кому потрібно показувати рекламу, а кому ні. Яку саме рекламу показувати тій чи іншій аудиторії, щоб не витрачати купу грошей на рекламу для людей, які ніколи до нас не прийдуть. Були виведені певні алгоритми, які на сьогоднішній день дають нам можливість регулювати завантаженість клубу: ми точно знаємо, у скільки обійшовся мені кожен мій гість, скільки я витратив грошей, щоб його залучити. Факторів, що впливають на ціну, дуже багато, але в середньому для мене одне бронювання в клубі на чотирьох чоловік коштує від $ 1,2 до $ 5,6. У нас сьогодні близько 10 цільових груп, яким ми рекламуємо наші послуги, і в залежності від різних умов вони дають максимально ефективні результати.

Чи є у ваших клубів відмінні «фішки»?

У нас була гіпотеза, що сарафанне радіо в такій справі буде грати важливу роль, тому відразу продумали всякі маленькі фішки, які б докручували цей ефект і які давали б більше приводів розповідати про нас – ці ж моменти і є сьогодні характерними особливостями наших клубів від клубів-конкурентів.

По-перше, це наш провідник у віртуальний світ – Мотвеїч. У наших клубах немає звичайних адміністраторів, їх місце займає Мотвеїч, він господар CUBE і справжній друг, який познайомить усіх бажаючих з іншою реальністю.

По-друге, це пароль для входу. До нас не можна потрапити просто так, не знаючи фрази-пароля. Її можна дізнатися в наших соціальних мережах або на сайті. Ми намагаємося залучати наших гостей до гри, починаючи з їх першого дзвінка до нас ще до того, як вони прийшли в CUBE.

Читайте также:   Творець iнтернету продав його вихідний код у форматі NFT

І, звичайно ж, оригінальна і неповторна ігрова атмосфера в клубі, яка доповнює всі ті позитивні емоції, які гість отримує під час занурення у віртуальну реальність.

А також є й інші маленькі хитрощі, про які ми не можемо розповідати під час інтерв’ю, щоб не зіпсувати сюрприз тим, хто у нас ще не був. Хочу сказати, що все, що ми вводимо в бізнес, все направлено на збільшення лояльності з боку гостей і на збільшення додаткових продажів. А це впливає на швидкість повернення інвестицій.

Що для вас найважливіше у вашому бізнесі?

Це наша команда і рекламні алгоритми. З нами працюють чудові хлопці, кожним з яких ми дуже пишаємося і цінуємо. Ці люди – обличчя нашого бізнесу, вони допомагають гостям створити такі емоції, які не можна отримати ні в одному іншому клубі. Кожен з адміністраторів пройшов досить жорсткий відбір, і ми можемо ручатися, що з ними ви будете почувати себе просто чудово.

А рекламна стратегія – це те, що дає нам можливість здійснювати високу завантаженість клубу, відкривати нові клуби в Україні і розвиватися по франшизі. Сьогодні ми вийшли на чистий прибуток $1200-2500 на місяць з одного клубу й окупність за термін до 6-9 місяців, в залежності від регіону, при інвестиціях $12000.

А в яких містах можна пограти у віртуальну реальність в мережі CUBE?

На даний час у нас три власних клуби – в Одесі, Києві та Дніпропетровську, ще один великий клуб скоро відкриється в Києві, а в березні починаємо ремонт у Харкові. За форматом франшизи ми працюємо в Херсоні та Миколаєві, найближчим часом будемо запускати клуби в таких містах, як Кременчук, Львів, Ірпінь і Кривий Ріг, і ще кілька клубів з’являться у Києві. Стосовно виходу на міжнародний ринок – плануємо відкриття клубів у Лондоні і Тель-Авіві.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *