Співробітниця Google встановила новий рекорд з обчислення числа Пі

14 березня (3/14 в традиційному для багатьох країн способі запису дати) математики всього світу відзначають день числа пі, найзнаменитішої і найдавнішої математичної константи, десятковий запис якої починається з цифр 3.14. Вчора, 14 березня, вельми символічно було оголошено про новий світовий рекорд точності обчислення цієї математичної константи – 31 415 926 535 897 знаків після коми. Новий рекорд записала на своє ім’я співробітниця Google в Японії Емма Харука-Івао. Попередній рекорд, встановлений математиком Пітером Трубом в 2016 році, становить 22 459 157 718 361 знаків, тобто приблизно на 9 трильйонів знаків коротше.

Вчені та ентузіасти змагаються в тому, кому вдасться вирахувати більше знаків вже два тисячоліття, але в цьому занятті давно немає ніякого практичного сенсу. Щоб обчислити довжину кола видимого Всесвіту з точністю до розміру протона, вистачить знання всього лише 39 знаків числа пі: 3.1415926535 8979323846 2643383279 50288419 – і вони були відомі ще в середині XVII століття. Ні для яких прикладних або фізичних обчислень (враховуючи технічний рівень сучасних приладів) не потрібно знати більше пари сотень знаків числа пі – при цьому перші 500 з них людство отримало вже в 1895 році. Таким чином, можна вважати, що приблизно з цього моменту обчислення пі перетворилося в спорт, гонку рекордів, позбавлену будь-якого практичного значення.

Читайте также:   Японці тестують поїзд-кулю Alfa-X

Повертаючись до нового рекорду, він, як і кілька попередніх, був отриманий з використанням популярного алгоритму y-cruncher, придуманого американським математиком Олександром Йі. Що стосується апаратної основи для обчислень, нею виступив віртуальний кластер Google Compute Engine. Як зазначає Wired, це перший випадок, коли для цього використовувався загальнодоступний хмарний сервіс.

Кластер з 25 віртуальних машин стартував 22 вересня 2018 року і безперервно працював 111,8 дня, або 2795 машино-днів (7,6 машино-років), всього для розрахунків потрібно 170 терабайт дискового простору. Розробник y-cruncher Олександр Йі перевірив розрахунки за допомогою формули Беллар і формули BBP. Для порівняння, автор попереднього рекорду Пітер Труб використовував тільки один швидкий комп’ютер, оснащений двома дюжинами жорстких дисків об’ємом по 6 ТБ кожен для обробки величезного набору даних. Його розрахунок зайняв 105 днів.

Читайте также:   Burning Man цьогорiч проходить у віртуальній реальності. Ось що буде і як взяти участь

Цікаво, що 14 березня – це також дата народження знаменитого фізика Альберта Ейнштейна, одного з авторів теорії відносності.

Читайте також: РЕКОРД УКРАИНЫ: ДЕВЯТИЛЕТНИЙ ОДЕССИТ УЧИТ ОСНОВАМ МАТЕМАТИЧЕСКОГО АНАЛИЗА 11-Е КЛАССЫ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *