«Бунтівні» акціонери Facebook не зуміли змістити Марка Цукерберга з поста глави правління компанії

Щорічні збори акціонерів Facebook закінчилися без сенсацій: незважаючи на критику, засновник найбільшої соцмережі світу Марк Цукеберг зберіг пост глави правління компанії і всю повноту влади над нею.

Нагадаємо, раніше частина акціонерів поклала на Цукерберга відповідальність за серію скандалів, в яких була замішана соцмережа – починаючи від можливого втручання в американські вибори і закінчуючи інцидентом з Cambridge Analytica. На їхню думку проблеми, що накопичилися, не знаходять свого вирішення, тому що глава соціальної мережі, по-перше, займає пост голови ради директорів одночасно за посадою генерального директора компанії, а по-друге, контролює близько 60% голосів при прийнятті стратегічних рішень, що робить його практично недоторканним.

У зв’язку з цим «бунтівні» інвестори запропонували два варіанти вирішення проблеми. Перший з них полягав у тому, щоб Цукерберг покинув пост голови, а замість нього прийшов незалежний управлінець.

«Генеральний директор, який також є головою ради директорів, може надавати надмірний вплив на раду директорів і її порядок денний, послаблюючи тим самим нагляд ради директорів за діяльністю менеджменту.

Поділ же посад дозволить гендиректору зосередитися на управлінні компанією, а голові – на нагляді і стратегічному керівництві», – стверджували акціонери.

«У Google, Microsoft, Apple, Oracle та Twitter посади генерального директора і голови займають різні люди», – вказували вони.

Суть другого варіанта – позбавити Марка Цукерберга монополії на прийняття важливих рішень.

Разом з тим, 34-річний мільярдер відкинув всі звинувачення. Відповідаючи на запитання учасників зборів, він заявив, що соціальні проблеми, такі як регулювання політичної агітації і недоторканність приватного життя, повинні вирішуватися урядом, а не комерційною компанією. Крім того, він відхилив список пропозицій і, по суті, не дав добро на «повалення» самого себе, коротко пояснивши, що як і раніше бачить себе улюбленого кращим кандидатом на управління компанією.

Втім, група незадоволених акціонерів все одно залишилася задоволена результатом.

«Ми знали, що змін не буде, але натхнені тим, що Цукерберг почув критику в свою адресу», – заявили критики.

Читайте також: МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ США ЗБИРАЄТЬСЯ ПРОВЕСТИ РОЗСЛІДУВАННЯ ЩОДО GOOGLE

Fiancoff :