Дослідники знайшли рішення проблеми повільного інтернету по Wi-Fi

Перегляд відео в потоковому режимі при повільному інтернет-з’єднанні, яке до того ж можуть використовувати і інші користувачі, може викликати роздратування. Причиною тому є часті паузи через буферизацію контенту та зниження роздільної здатності. Однак команда дослідників з Массачусетського технологічного інституту (MIT) знайшли рішення для цієї проблеми.

Група з Лабораторії інформатики і штучного інтелекту (CSAIL) при MIT розробила інструмент, який допоможе декільком людям використовувати обмежене Wi-Fi-з’єднання. Так, була створена система Minerva, яка аналізує відео перед їх відтворенням, щоб перевірити, наскільки воно постраждає при відтворенні з більш низькою якістю.

Традиційні протоколи для обміну даними через Wi-Fi просто ділять доступну пропускну здатність на кількість користувачів. Тому, якщо один користувач намагається дивитися спортивні змагання з високою роздільною здатністю на великому телевізорі, а його дитина в цей час захоче подивитися мультфільм на своєму смартфоні, то їм обом буде виділена половина доступної пропускної смуги. І в даному випадку дитина буде в більш виграшній ситуації. А ось його батькові належить миритися з погіршенням зображення, оскільки відео зі швидко рухомими об’єктами, такі як трансляції спортивних змагань, страждають від низької пропускної здатності більше, ніж інші типи відео, на зразок мультфільмів.

Система Minerva може аналізувати обидва відео в офлайн режимі, щоб визначити, які переваги принесе виділення більшої пропускної здатності, а які можна обслуговувати з використанням більш низької пропускної здатності без втрати якості. Потім протокол призначає смугу пропускання в залежності від потреб різних користувачів, а з часом пропускна смуга коригується залежно від відтвореного відеоконтенту.

У реальних тестах Minerva змогла скоротити час буферизації майже вдвічі, і в одній третині випадків вдалося досягти поліпшення якості відтворення відео, еквівалентні переходу роздільної здатності з 720p до 1080p. І система працює не тільки в домашніх умовах. Той же принцип можна використовувати для загального доступу до інтернет-з’єднання у всіх регіонах, що робить його ідеальним для таких компаній, як Netflix і Hulu, яким доводиться обслуговувати відео для великого числа користувачів. Система може бути впроваджена відео-провайдерами без необхідності змінювати будь-яке обладнання, що, на думку групи, по суті є «заміною стандартного протоколу TCP/IP».

Fiancoff :