А ви знаєте, що у вас є право на щорічний безкоштовний медогляд?

Безліч українців, як виявилося, не знають про те, що у них є право на щорічний безкоштовний огляд. Більш того, це не просто “зручна опція”, а один з обов’язків пацієнта, які, до речі, є на сайті МОЗ.

Для чого це потрібно

Щорічний профілактичний огляд допоможе захистити вас від безлічі хвороб, з якими ви цілком можете зіткнутися з різних причин. За словами виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, такі походи не заберуть в вас багато часу, але дадуть впевненість у власному здоров’ї або, в разі виявлення проблем, дозволять почати своєчасне лікування.

З чого почати

Насамперед потрібно звернутися до сімейного лікаря або терапевта, з яким ви укладали угоду. У нього попросити виписати направлення на профілактичний огляд. У МОЗ зазначають, що всі послуги та аналізи, в рамках цього огляду, повинні бути безкоштовними.

На які обстеження варто звернути увагу

1. Цукровий діабет

Перевіряти кров на цукор варто щорічно. Лікарі радять особливо приділити увагу цьому аналізу людям старше 45 років і тим, хто підпадає по якихось параметрах в групу ризику: спадкові чинники, малорухливий спосіб життя, незбалансоване харчування, наявність зайвої ваги і шкідливих звичок.

2. ВІЛ

Здавати кров на виявлення ВІЛ-інфекції лікарі рекомендують щорічно тим, хто старше 14 років. У МОЗ зазначають, що в Україні на сьогоднішній день близько 244 тисяч людей живуть з ВІЛ-інфекцією. У той же час, багато дізнаються про свій позитивний статус вже тоді, коли ВІЛ переходить у важку форму.

3. Туберкульоз

Пропонується попередньо заповнити анкету у сімейного лікаря. Робити це треба всім хоча б раз на рік. Наявність чи відсутність хвороби в організмі виявляється за допомогою реакції манту.

4. Рак молочної залози

Профілактичне обстеження у мамолога потрібно робити раз на два роки всім українкам. Якщо ви підпадаєте під групу ризику, то варто задуматися про щорічне регулярноме обстеження.

5. Серцево-судинні захворювання

Обстеження на гіпертонічну хворобу та інші серцево-судинні захворювання варто проходити раз в 1-2 роки. Частота обстежень залежить від чинників ризику.

6. Колоректальний рак

Це обстеження потрібно проходити раз в 1-2 роки в залежності від факторів ризику. Звертаєтеся до свого сімейного терапевта і він вам випише направлення до фахівця для огляду.

7. Рак простати

Ця хвороба часто “відвідує” чоловіків старше 50 років. Для того, щоб виявити її на ранній стадії і обійтися лише легким лікуванням, лікарі радять щорічно робити аналізи і проходити огляд у уролога.

Які аналізи можна зробити безкоштовно в рамках профілактичного огляду:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • глюкоза крові;
  • загальний холестерин;
  • вимірювання артеріального тиску;
  • електрокардіограма;
  • вимір ваги, зросту, талії;
  • швидкий тест на вагітність;
  • швидкий тест на тропонін;
  • швидкі тести на ВІЛ та вірусні гепатити.

Якщо з вас вимагають гроші за послуги, вказані вище

У Міністерстві охорони здоров’я відзначають, що всі зазначені послуги повністю оплачує держава в рамках нової програми. Так що якщо з вас у державній поліклініці намагаються здерти гроші, то можете сміливо телефонувати в контактний центр Національної служби здоров’я і залишати там скаргу – тел. 1677

Читайте також: МЕДРЕФОРМА В ДІЇ: КОМП’ЮТЕРИЗОВАНО 92% МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ

Fiancoff :