ЗНАЧЕННЯ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ УСПІХІВ У БІЗНЕСІ

Не секрет, і це цілком очевидно, що той, хто в ладах із самим собою і своїми емоціями, здатний домогтися успіху, визнання, значущості та поваги.

Емоційний інтелект впливає на всі сфери нашого життя, але особливо явно це проявляється в бізнесі і кар’єрі.
У Європі зараз має рацію один вислів: «Завдяки IQ ви влаштовуєтеся на роботу, а завдяки EQ – робите кар’єру». І воно дуже точно відображає нинішній стан речей. Мати розвинений і добре керований емоційний інтелект – це як мати козирну карту в рукаві.

Люди з високим EQ знають чого хочуть від життя і усвідомлюють свою роль в ній, вони адекватно реагують на дії і емоції інших людей, здатні швидко і ефективно орієнтуватися в стресових ситуаціях, можуть будувати конструктивні відносини з оточуючими, тому що розуміють їх на емоційному рівні. Крім того, емоційно розвинені люди проникливі і доброзичливі, це різнобічні особистості, які можуть вести за собою інших, спонукаючи і мотивуючи їх, але, не пригнічуючи власні емоції і переживання людей.

Ви скажете, що всі ці якості притаманні справжнім лідерам, і це так. Але насправді, лідером може стати кожен. Як реально навчитися грати на фортепіано або тромбоні, так і цілком можливо направити свої емоції в конструктивне русло. Спеціаліст, який усвідомлює важливість EQ і продовжує працювати над ним постійно, завжди буде цінний і завжди доб’ється успіху.
А тепер уявіть, якого успіху може домогтися компанія, в якій кожен співробітник має високий емоційний інтелект, ефективно взаємодіє з колегами, будує довгострокові відносини і завжди впевнений у собі? А що буде, якщо спроєктувати цю модель на цілу країну, де кожна окремо взята людина емоційно здоровий і стабільний? Таке суспільство можна вважати по-справжньому щасливим і успішним. Саме до нього ми повинні рухатися непростим, тернистим шляхом.

Читайте также:   Новости от Деньги Плюс за 11 декабря

Не тільки керівники, ТОП-менеджери та «менеджери з продажу» повинні працювати над підвищенням свого EQ, а й пересічні фахівці і виконавці. І навіть не тільки для того, щоб рухатися вперед по кар’єрних сходах, а й для того, щоб відчувати комфорт в повсякденному житті. Адже психологи і особистісні тренери всього світу говорять в один голос – навчитеся керувати своїми емоціями, і навчитеся керувати своїм життям. Застосуйте це правило до себе і побачите, як світ навколо почне потроху змінюватися.

Візьмемо для прикладу актуальний стан бізнесу в нашій країні. На даному етапі розвитку, всі керівники перебувають у пошуку виходу з кризової ситуації. Стоїть питання в прийнятті не тільки раціональних, але і ірраціональних рішень, на основі думки, гнучкості та інтуїції. Тобто для успішного управлінця зараз існує потреба в розкритті додаткового внутрішнього потенціалу, ресурсу, який лежить в управлінні емоціями. Саме емоційний інтелект впливає на швидкість прийняття рішень, стресостійкість, швидкість реалізації, гнучкість в комунікаційних процесах, лояльність і згуртованість колективу. Бізнес здебільшого будується на відносинах між людьми, і рухається на їх внутрішньої зацікавленості в процесі, і без правильної емоційної атмосфери розвиток ускладнюється.
Ускладнюється стан наявністю великої кількості стресових ситуації, в яких знаходиться кожен з керівників.

Читайте также:   Новости за 9 февраля от Деньги Плюс

Розгляньмо п’ять дій, які підвищать вашу емоційну стійкість до форс-мажорів:

1. Потрапивши в форс-мажорну ситуацію необхідно активізувати в собі роль «Криза менеджера». Це певний режим свідомості, в який Ви свідомо входите, для того , щоб діяти максимально ефективно і впевнено.
2. Прийміть переконання, що в будь-якому проєкті / справі будуть форс-мажори і непередбачені ситуації. Більш того, це нормально! Ненормально і підозріло, коли все на 100% вийшло за планом.
3. Найефективнішою емоцією в ситуації форс-мажору буде ІНТЕРЕС, який дозволяє уважно вивчити ситуацію і не упустити важливі деталі.
4. Визначте, на що ви можете впливати і взяти під контроль, а на що ні.
5. Дійте з думок: «Що в даній ситуації буде найбільш ефективним рішенням і дією?», Після чого дійте і оцінюйте наслідки дій.

Читайте также:   Як правильно управляти своїм капіталом

Доброю новиною є те, що емоційна стійкість не вроджена, а набута здатність. Будь-який розвиток відбувається в результаті чергування періодів напруги і розслаблення. Потрапляючи в ситуації форс-мажорів, ви починаєте сприймати їх по-іншому, а значить і діяти по-новому!
Як сказав один з ризик-менеджерів: «Не буває безвихідних ситуацій, бувають неприємні рішення».

 

 

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 1357

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *