ЛОНДОНСЬКА ФОНДОВА БІРЖА: ІСТОРІЯ І СУЧАСНІСТЬ

Одним з найбільших торгових майданчиків у світі є Лондонська фондова біржа. Вона займає третє місце у світі після Нью-Йоркської й Токійської за капіталізацією, однак випереджає їх за кількістю учасників з інших країн. І в той же час є найбільшою у Європі, перевершуючи Франкфуртську та Швейцарську біржі.

За офіційними джерелами датою заснування Лондонської біржі вважається 1801 рік, хоча ще у 1507 році радник британської королеви Томас Грешем переконав голову держави створити організований майданчик для торгівлі овечою шерстю. До торгів у той час допускалися лише представники дворянства. Але британці, яких не було допущено на королівську біржу, почали  збиратися у місцевій кав’ярні Jonathan’s Coffee House, де і здійснювалася перша торгівля сірниками, сіллю, порохом і тюльпановими цибулинами. І саме тоді договори на відкладені поставки почали називати ф’ючерсами.

Як розвивалась Лондонська фондова біржа

У роки після першої та другої світових війн Лондонська фондова біржа нарощувала об’єми торгів і в 1972 році було відкрито нову будівлю площею 2.1 тис. квадратних метрів.

У 1973 році було прийнято рішення щодо злиття 11 ірландських та шотландських бірж. У 1991 році введено назву Лондонська фондова біржа.

Найважливіші події на LSE сталися в:

  • 1986 — «Великий вибух», саме він змінив умови торгів та перевів їх на цифрове табло;
  • 1995 — ввід Альтернативного ринку інвестицій AIM;
  • 1997 — введення електронного торгового сервісу SETS;
  • 2000 — акціонери біржі проголосували за перевід юридичної особи у формат ТОВ.

Величезний вплив на світові котирування мають злиття і поглинання, які відбувалися за участі Лондонської фондової біржі. Зокрема, злиття з італійською Borsa Italiana S.p.A. у липні 2007 року, за підсумками чого було створено London Exchange Group (LSEG), а ринкова капіталізація досягла 4 трильйони фунтів стерлінгів. У цей же час італійська площадка придбала корпорацію MBE Holdings.

Лондонська фондова біржа – прибуткова й інтернаціональна

Читайте также:   ГОСДОЛГ: ХОРОШО ЭТО ИЛИ ПЛОХО?

Сьогодні на Лондонській біржі можна придбати понад 50% акцій усіх світових компаній, через це вона має назву найінтернаціональнішої у світі – майже 600 компаній. Є серед усіх представлених продуктів і частка українських акцій. Таких як «МХП» («Миронівський хлібопродукт»),  Ferrexpo, «Авангард» та багато інших. Капіталізація на LSE складає понад 6 трлн. американських доларів чи понад 4 трлн. фунтів.

Як і у більшості світових бірж, у Лондонської є низка біржових індексів, зокрема FTSE (Financial Times Stock Exchange), на основі якого побудовано більш як 300 індикаторів для аналізу ринку.

Торгівля відбувається на чотирьох основних ринках:

  • Premium Listed Main Market (PLM) — компанії з найбільшою капіталізацією;
  • Alternative Investment Market (AIM) — мала капіталізація;
  • Professional Securities Market (PSM) — ринок боргових паперів і депозитарних розписок;
  • Specialist Fund Market (SFM) — ринок для інституційних інвесторів.

На Лондонській фондовій біржі різні ринки, в свою чергу, і контролюються по-різному, основний контролюється UKLA (United Kingdom Listing Authorities – Адміністрація Великої Британії з лістингу) і складається з двох сегментів – преміум і стандарт.

Торгівля на Лондонській біржі здійснюється з 8:00 по 16:29 за місцевим часом, а ціна закриття фондового індекса вираховується о 16:35 у будні дні.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 3446

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *