Як трейдеру морально захиститися від збитків? 

Досвідчений трейдер має знати 5 питань, які відновлюють спокій  після серії збиткових угод. Використовувати їх потрібно в міру необхідності.

Коли трейдер втрачає гроші в результаті торгівлі, а це невід’ємна складова торгового процесу, – він має задати собі декілька питань. Вони допоможуть вам повернутися в спокійний стан набагато швидше.

Одна з найбільших психологічних проблем (якщо не найбільша), з якими стикаються абсолютно всі трейдери в процесі торгівлі, – це втрата грошей на певних операціях. Іноді ці втрати дійсно бувають великими і вкрай болючими. І не важливо, чим вони викликані – відсутністю досвіду, неуважністю або банальною помилкою в розрахунку позиції.

Втрати мають на нас більш сильний психологічний вплив, ніж прибуток, але мінімізувати емоційний відгук на невдачу цілком під силу будь-якому трейдеру, навіть початківцю. Навіть при грамотно встановленому ліміті збитку в 1-2% від депозиту, втрати всеодно будуть викликати неприємні емоції. Іноді це настільки вимотує психологічно, що після двох поспіль збиткових угод трейдер не може повернутися до торгівлі протягом тижня, постійно звинувачуючи себе в тому, що трапилося і впадаючи в глибокі сумніви з приводу своєї профпридатності.

Запропоновані п’ять питань  потрібно задати собі після втрат. Вони допоможуть прийняти ситуацію як даність, перестати оплакувати отриманий збиток і зосередити свою увагу на наступній угоді. Можна використовувати їх епізодично, у міру потреби, а можна роздрукувати і повісити поряд з монітором.

  1. ЧИ ВПЕВНЕНИЙ Я В СВОЇЙ СИСТЕМІ, І ЧИ ДОСТАТНЬО ДОБРЕ Я ЇЇ ЗНАЮ?

Перед тим як торгувати, застосовуючи будь-яку торгову систему, ви повинні не просто протестувати її на історичному періоді. Це само собою. Необхідно розуміти, наскільки обрана система відповідає саме вашому складу характеру, способу і швидкості мислення, вашому темпераменту. І не тільки система. Актив, яким ви торгуєте, робочий таймфрейм. Навіть найбільш активний для торгівлі час доби теж має велике значення. Хтось більш активний розумово в першій половині дня, а хтось після обіду. Але важливо пам’ятати, що не існує тільки прибуткових торгових систем. Будь-яка система буде давати частину збитків.  Тому зберігати спокій і ясність думки в такі періоди дуже важливо. Переконайтеся в тому, що система робоча, і це допоможе вам знову набути впевненості і продовжити рухатися вперед.

  1. МОЖУ Я ЗМІНИТИ ТЕ, ЩО СТАЛОСЯ?

Незалежно від того, скільки грошей ви втратили, немає ніякого способу, щоб змінити те, що трапилося. Якщо ви розумієте, що зробили помилку, то зараз саме час переосмислити свою торгівлю і задуматися над тим, що вас до цієї помилку привело. 

Негативний досвід – це відмінний учитель. Іноді він вчить набагато ефективніше, ніж позитивний. Приймайте те, що трапилося, робіть висновки і рухайтеся далі. Важливо не те, що ви втратили, а які висновки ви з цієї ситуації зробили. Саме це визначить багато чого у вашому подальшої торгівлі.

  1. Я ХОЧУ ПОМСТИТИСЯ РИНКУ?

Жага реваншу і помсти накриває кожного. Така наша природа – ми завжди хочемо покарати кривдника. Але ось реалізовувати це бажання дуже небезпечно. Є гарна приказка, яку ви напевно добре знаєте: помста – це страва, яку подають холодною. Якщо вже ви неодмінно хочете помститися, то краще охолодити голову, відновити душевну рівновагу і після цього продумано повернути втрачене. Злість на себе і на ринок може підштовхнути вас до думки про те, що ви поганий трейдер. Такі думки дуже шкідливі. У цьому бізнесі дуже важливо вірити в свої сили, здібності та вміння, довіряти рішенням, які ви приймаєте.

  1. Я ПРИНИМАЮ ЗАНАДТО ВЕЛИКІ РИЗИКИ?

Ви можете цілком успішно торгувати, але при цьому ваш рівень ризику може бути занадто великим. Ризик повинен бути комфортний за двома показниками, як в грошовому вираженні, так і по відношенню до розміру депозиту. Іноді ці показники не збігаються, що також призводить до додаткових психологічних навантажень.

Наприклад, ви можете встановити собі правило ризикувати в одній угоді не більше ніж двома відсотками від депозиту. І, з точки зору правил управління капіталом, це правильно і вкрай розумно. Однак в грошовому вираженні сума, що піддається ризику, буде для вас дуже значущою.

  1. Я РИЗИКУЮ ЛИШЕ ГРОШИМА ЧИ ЩЕ ЧИМОСЬ?

Що для вас трейдинг? Просто торгівля з метою заробити на життя чи спосіб самовираження? А може це спосіб показати всім свою «крутизну»? Або ви намагаєтеся виправдати чиїсь надії, що щось довести собі і значущим для вас людям? Можна ще довго будувати різні припущення і перебирати варіанти. Але очевидно одне: якщо ви в кожній угоді ризикуєте не тільки грошима, а частиною себе, то спокійною торгівлі не вийде.

Суть в тому, що для нас завжди є щось, що у сто крат важливіше грошей. Це наша самооцінка, наше сприйняття себе, наша цінність у власних очах. Якщо ми сприймаємо збиткову угоду як публічне приниження, то стрес буде в результаті дуже важкий. Якщо ви хочете стати професійним трейдером, то вам треба буде пройти через тисячі угод за свою кар’єру. Далеко не всі з них будуть прибутковими.У цьому контексті дуже важливо навчитися відокремлювати себе, свою особистість і свої людські якості від результатів конкретної угоди і всієї торгівлі взагалі. 

Ось такі важливі п’ять питань. Головне, відповідати на них чесно, і тоді пережити збиткову смугу буде набагато простіше!

Читайте также:   Новости за 4 апреля от Деньги Плюс

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *