Хто такі маркетмейкери, в чому їх функціонал і яку роль вони відіграють на арені ринку

Продовжуючи тему фінансових ринків, в цій статті я хочу розповісти про одного з професійних учасників фінансових ринків – маркетмейкерів. Хто такі маркетмейкери, в чому їх функціонал і яку роль вони відіграють на арені ринку.

Коли людина вперше потрапляє на ринок форекс і починає вести торгівлю, його не хвилює кому він продає або у кого купує. Для таких людей (трейдерів) першочергову важливість грає:

  1. якість торгового терміналу
  2. швидкість відкриття ордерів
  3. спред і інші комісії
  4. доступність торгових інструментів.

На ринку може статися все що завгодно, і коли трейдер починає втрачати через стрибки курсів або розворотів тренда – ось тут починаються пошуки винних і, найчастіше, в ролі винних виступають брокер і маркетмейкер.

Чому так відбувається? Починаючі трейдери просто не знайомі з механізмом і функціями ринку, незнайомі з роллю і цілями інших учасників ринку.

Хто такий маркетмейкер і які його функції?

Маркетмейкер – в класичному розумінні – фінансова організація, яка зобов’язується забезпечити ліквідність цінних паперів на фондових біржах. Біржові маркетмейкери – великі комерційні банки і брокери, що дотримують правила бірж і законодавство.

Маркетмейкер на ринку не поодинокий, їх багато і кожен виконує певну роль, але все ж є ряд функцій, які об’єднують усіх маркетмейкеров:

  1. укладення договору з біржею
  2. забезпечення ліквідності цінних паперів
  3. посередницькі послуги

Популярність до маркетмейкерів прийшла з появою фондових бірж, а з появою ринку форекс у маркетмейкеров з’явилося більше впливу (враховуючи добовий оборот ринку близько 5 трлн доларів), адже основна частина операцій на ринку форекс, проводиться маркетмейкерами.

Яка роль відведена маркетмейкерам на ринку?

Маркетмейкер один з важливих учасників в біржовій торгівлі, він, можна сказати, забезпечує життєздатність ринку. Але основою діяльності маркетмейкерів все ж залишаються посередницькі послуги із супроводу транзакцій продавців і покупців. Маркетмейкер збирає заявки на покупку і продаж, формуючи ціни.

Говорячи про сьогоднішній ринок Форекс і ролі маркетмейкерів, можна зробити висновок, що роль трохи змінилася: у маркетмейкерів з’явилося право укладення контрактів з обміну валюти за власні кошти, що призвело до появи чуток про маніпулювання ціною. Насправді ж що відбувається: при зниженні обсягів на ринку по покупкам або продажам, в гру вступають маркетмейкери, купуючи або продаючи валюти, тим самим стабілізується ціна, запобігається хаос і виконується основне завдання – забезпечується ліквідність.

Читайте также:   БОЛЕЗНИ НА ДЕНЬГАХ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *