Франкфуртська фондова біржа

Однією з найстаріших бірж в Європі є Франкфуртська фондова біржа (FWB). Вона є найбільшою біржею Німеччини, а її капіталізація сягає майже 2 трлн доларів США. Дана біржа належить до конгломерату Deutsche Borse.

При вході у Франкфуртську біржу можна побачити статуї ведмедя та бика, що є загальноприйнятими у світі як символи торгівлі на біржі. Сама ж будівля біржі побудована у стилі неоренесансу.

Історія – з чого все почалося?

Перші торги на біржі датуються ще ХІ століттям, коли купці з Заходу й язичники з Сибіру зустрічалися у центрі Європи для обміну риби на хутро. На початку XVI століття Мартін Лютер називав Франкфурт-на-Майні срібною та золотою дірою Німецької імперії». Саме сюди з’їзджалися купці з Франції та Голландії. 

В цей же час кожен європейський регіон мав свою валюту, у крос-курсах цієї валюти плутались навіть ринкові торговці. І для того, щоб зупинити шахрайство і встановити єдині обмінні курси срібних і золотих монет, вони зустрілися в 1585 році на традиційному ярмарку. Згодом, у 1605 році з’явилися слова Börse або Burs, якими незабаром почали називати усі європейські біржі. На думку істориків, воно походить від імені купця Брюгге Вана дер Бёрсе, крім того, слово «берс» має ще один сенс – сума, мішок, гаманець. 

Перший лист із котируванням дванадцяти валют, на яких було зазначено дату оплати товарів придбаних на ярмарку, датований 1625 роком. Згодом, через 41 рік – у 1666 році було визначено правила поведінки маклерів. Вперше державні облігації Імператора Німеччини було розміщено у 1779 році.

Важливі державні події, такі як Перша світова війна, не могли не оминути найбільшу німецьку біржу, і акції знецінились до рівня непотребу. Такий самий вплив мала і «Чорна п’ятниця» 1929 року, що почалась одночасно з Сполученими Штатами Америки.

У другу світову війну Франкфуртська біржа працювала, збільшувала об’єми, та після падіння ІІІ Рейху пустувала півроку. У 1953 році починаються торги валютами Європи, канадськими та американським доларами. Оновлений торговий зал біржі відкривається у 1957 році. 

Франкфуртська біржа – сучасність

У 1993 році FWB ввійшла до групи Deutsche Börse AG. На початку ХХІ століття, у 2004-8рр власники Франкфуртської торгової площадки ведуть переговори щодо злиття з LSE, якби це сталося, то новоутворена компанія стала б третьою у світі за капіталізацією.

Згодом Німеччина почала переговори з французькою біржею EuroNext, капіталізація якої складала 3 трлн. американських доларів. Однак у переговори втрутилась Нью-Йоркська фондова біржа й придбала європейців за 9,96 млрд. американських доларів, мавши при цьому право обміну акцій.

Признавши поразку, німці поспіхом викупили SIX Swiss Exchange, покупка фактично не додала обороту, та в свою чергу дала можливість експортувати Xetra за межі Німеччини

Станом на сьогодні FWB – одна з найбільших фондова бірж за такими показниками як виручка, прибуток і ринкова капіталізація у світі. В торгах беруть участь 250 міжнародних установ та понад 4500 трейдерів з усього світу. Це очевидно, бо при капіталізації майже 2 трлн. доларів США, в торгах на площадці беруть участь компанії, що мають 35% усього інвестиційного капіталу планети.

Якщо б розвиток фондових бірж не переривався у Німеччині в період двох світових війн, що дало можливість піднятися Лондонській та Паризькій біржам, то на сьогоднішній день фінансова група Deutsche Börse мала б капіталізацію 8-9 трлн. дол. США, – саме такого висновку дійшли американські економісти Томас Неймура і Річард Ларье.

Читайте также:   Полезные советы: #2 Компенсация за неиспользованный отпуск

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 3154

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *