Європейське космічне агентство випробує космічний апарат-робосміттєзбірник на практиці в 2025 році

Європейське космічне агентство (ESA) підписало зі швейцарським стартапом ClearSpace договір про запуск в 2025 році апарату для боротьби з космічним сміттям. Супутник повинен буде звести з орбіти велику частину ракети Vega, яку запустили ще в 2013 році, що стане першою подібною реалізованої місією, йдеться в повідомленні космічної організації.

Відзначимо, що активне використання навколоземного простору в останні десятиліття призвело до появи великої кількості космічного сміття на орбіті планети. Всього, за оцінками вчених, навколо Землі сьогодні звертається понад 900 000 некерованих об’єктів розміром більше сантиметра.

При цьому продовження накопичення уламків супутників і частин ракет на орбіті потенційно може стати серйозною проблемою для безпеки вже працюючих апаратів і виведення нових. У зв’язку з цим багато компаній, причому як стартапи, так і державні космічні агентства, опрацьовують плани з очищення навколоземного простору. Однак поки жодна з подібних програм не була реалізована.

Читайте также:   В маленькому датському містечку збудують найвищий в Західній Європі хмарочос

Європейське космічне агентство планує стати першою організацією, що здійснила подібну задумку. Для цього ESA підписало контракт зі стартапом ClearSpace, заснованим групою досвідчених дослідників проблеми космічного сміття з Федеральної політехнічної школи Лозанни. Місія під назвою ClearSpace-1 повинна буде звести з орбіти шматок ракети Vega масою 100 кг, який знаходиться в космосі з 2013 року. Він залишився після запуску європейського супутника дистанційного зондування Землі Proba-V.

Згідно з угодою, співробітники ClearSpace до березня 2020 року мають надати остаточний варіант проекту космічного робосміттєзбірника, після цього почнеться безпосередня збірка пристрою. Оціночна вартість проекту становить $129 млн, ця сума повинна покрити як розробку і складання, так і запуск апарату в 2025 році.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *