COVID-19 змінює споживчі звички українців – дослідження Deloitte

COVID-19 змінює споживчі звички українців

Епідемія коронавируса і карантин вплинули на життя людей в усьому світі, і на життя українців в тому числі. «Пандемічна» поведінка безпосередньо торкнулася сфери рітейлу, виявившись у масовій закупівлі певних груп товарів, тимчасовому закритті торгових точок і, в кінцевому підсумку, в зміні структури і способу споживання товарів і послуг. Епідемія призвела до закриття багатьох барів і ресторанів, а в решти призвела до значного відтоку відвідувачів. З іншого боку, карантин став стимулом для діджіталізаціі сфери рітейлу.

Глобальна мережа компаній Deloitte, що надає послуги в сфері аудиту та консалтингу, працює в більш ніж у 150 країнах світу. У минулому році фахівці «Делойт» провели перше в Україні дослідження змін споживчих переваг. Згідно з опитуваннями експертів 63% українців в минулому році змінили свої споживчі звички. Дослідження показали, що під час карантину 64% покупців стали рідше відвідувати ресторани, 66% – рідше купувати алкоголь, кожен третій споживач почав витрачати більше коштів на медичні товари. Українці стали частіше здійснювати покупки онлайн, проте більшість все ще вважає за краще вибирати продукти харчування власноруч – покупці побоюються, що служба доставки вибере для них не найкращий товар, зокрема, той, у якого закінчується термін зберігання. 60% бюджету українці витрачають на продукти харчування та оплату комунальних послуг. Економити вдається приблизно 8%. Основні категорії товарів, на яких наші співвітчизники економлять – це побутова хімія та предмети домашнього вжитку (62%), одяг і взуття (61%), косметика (60%).

Тренди нової споживчої поведінки: онлайн VS офлайн

  • 39% респондентів відзначили, що стали рідше купувати товари в звичайних магазинах, одночасно 18% сказали, що стали віддавати перевагу покупкам онлайн. Майже 40% українців в магазинах почуваються безпечно. Однак кожен другий опитаний турбується за збереження своїх даних при покупці в інтернеті. 
  • Оффлайн українці в основному купують продукти харчування (59%), алкоголь (57%) і ліки (52%). Серед покупок онлайн лідирують косметика і парфумерія (18%), побутова техніка та електроніка (17%), дитячі товари та іграшки (16%).
  • Збільшення доходу сприяє зростанню схильності до онлайн-покупок. Навпаки, коли спостерігається зниження доходу українці на 10% рідше користуються онлайн-магазинами.
  • Онлайн-покупки люди у віці 16-29 років витрачають на 9% більше, ніж люди у віці 45+ років.

Спад офлайн-шопінгу і зростання інтернет-покупок було очікуваним. Розвиток сучасних технологій дозволив покупцям практично безболісно пережити обмеження, пов’язані з епідемією Covid-19, а частка інтернет-торгівлі за час пандемії значно зросла.

Читайте также:   Кадзуо «Каз» Хіраі залишає Sony після 35 років роботи на посаді голови ради дерикторів

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 479

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *