«Макарена» над Лас-Вегасом: розповідь пасажирів про найдовший прямий рейс в історії

Австралійська авіакомпанія Qantas Airways встановила рекорд, відправивши Boeing Dreamliner в найтриваліший безперервний переліт в історії. Серед пасажирів випробувального рейсу були журналісти, які детально описали подорож тривалістю майже 20 годин.

Qantas Airways провела перші випробування в рамках проекту Sunrise («Схід сонця»). Приналежний їй літак Boeing Dreamliner здійснив прямий рейс Нью-Йорк — Сідней, подолавши понад 16 200 км за 19 годин і 16 хвилин. На борту лайнера знаходилися 49 осіб — члени екіпажу і пасажири, які погодилися взяти участь в експерименті. Серед них були журналісти, які детально описали переліт.

Початок польоту

«Наш літак перетворили на летючу лабораторію», – пише журналіст Bloomberg Ангус Вітлі. «Мета польоту полягає в тому, щоб максимально швидко адаптуватися до часового поясу нашого пункту призначення, тому ми відразу ж переводимо годинник на сіднейський час, — описує він підготовку до зльоту. – Спати не можна. У салоні ввімкнене світло, і нам оголосили, що ми проведемо без сну не менше шести годин — поки в Австралії не наступить вечір».

Літак вилітає з Нью-Йорка о 21:08 за місцевим часом, і, за словами Вітлі, незабаром після зльоту у деяких учасників експериментальної групи виникають труднощі. Це шість чоловік, яких Qantas вибрала з-поміж частих пасажирів літаків. «Морські свинки на випробувальних польотах Qantas», – називає їх співробітник австралійської газети The Sydney Morning Herald Патрік Хетч, який також летів цим рейсом. Під час тестового польоту ці люди повинні їсти, спати і пересуватися за графіком і виконувати різні тести на уважність на iPad. Але вже через кілька хвилин після зльоту один з випробовуваних починає клювати носом, пише Вітлі: «Чесно кажучи, я відчуваю його біль. Можливо, в Сіднеї і середина дня, але моє тіло говорить мені, що в Нью-Йорку наближається опівночі ».
Через дві години після зльоту пасажирів вперше годують. Пасажирам подають гострі страви. «Передбачається, що спеціально продумані страви розбудять мене, — пояснює Вітлі. – Порція смачних варених креветок з перцем чилі та лаймом походить на ніжну кулінарний ляпас. Пряна китайська тріска з жасминовим рисом і кунжутом повторює дію вибуху. Моментально я прокидаюся». Вживати алкоголь на борту не рекомендується, — пише Хетч.

Читайте также:   ВІТАННЯ! 47-РІЧНА КАМЕРОН ДІАС УПЕРШЕ СТАЛА МАМОЮ

Всі пасажири літака, включаючи журналістів, знаходяться в бізнес-класі. Шестеро випробовуваних розміщені на одній стороні салону. Вітлі вирішив теж перевірити свій стан і тому заздалегідь взяв з собою в літак тонометр, прилад для вимірювання серцевого ритму, а також тест на пам’ять і анкету для вимірювання настрою. Перші ж його вимірювання показують, що тиск підвищився, а частота серцевих скорочень виросла. На настрій журналіст поки не скаржиться, але визнає, що воно поступово погіршується.

Перші вправи та танці

Через три години фізичний дискомфорт стає відчутним, пише Вітлі: один з випробовуваних, що задрімав на початку польоту, перестав боротися з організмом і спить, інші пасажири встають зі своїх місць, щоб зберегти бадьорість. Чотири години польоту, і професор Сіднейського університету Мері Керролл, яка стежить за станом учасників експерименту, пропонує пасажирам виконати фізичні вправи. За командою фахівця люди «в ім’я науки» виконують вертикальні віджимання в порожніх рядах економ-класу і розтягуються, спираючись на візки з їжею в камбузі.

Пасажири чергують розтяжку, присідання, а потім переходять до танців, пише Хетч з The Sydney Morning Herald. За словами журналіста, через кілька годин після вильоту він почав «відключатися», але після фізичної активності відчув себе заново народженим. «Я танцюю макарену в проході практично порожнього реактивного літака, пролітаючи над Лас-Вегасом на висоті 10 972 метри», – описує він. Його колега з Bloomberg у свою чергу зауважує, що те, що відбувається на борту «схоже на кабаре». За розрахунками лікарів, виконувати вправи під час майже 20-годинного перельоту треба як мінімум чотири рази.

Читайте также:   «Как Феникс из пепла». Советы от Зарины Семенюк о том, как работникам индустрии fashion выйти из коронавирусного кризиса

Увага організаторів експерименту приділено стану не тільки пасажирів, але і членів екіпажу. «Екіпаж також знаходиться під мікроскопом, у чотирьох пілотів за допомогою мозкових моніторів і експлуатаційних тестів вимірюють рівень втоми і продуктивності. Вчені з Дослідницького центру кооперативних досліджень також беруть проби сечі у пілотів до, під час і після польоту, які перевіряють на мелатонін — гормон, який регулює годинник організму », – пише Хетч. За його словами, пройде ще кілька днів, перш ніж стане зрозуміло, уникли учасники польоту «гірших наслідків зміни часових поясів».

Другий раз пасажирів годують через сім годин після початку польоту. Тепер вже їм приносять важку, багату вуглеводами їжу, щоб люди після ситної вечері захотіли спати. «Суп з солодкої картоплі зі сметаною — густий і розкішний, сендвіч зі смаженим сиром вразив менше. Шеф-кухар в літаку говорить мені, що він готував нам їжу три дні. Нарешті світло в салоні гасять — здається, що мене звільнили. Я відключаюся на шість годин », – пише Вітлі, відзначаючи, що раніше йому не доводилося так довго спати в літаку без пробудження.

Чотирнадцять годин в повітрі

Прокинувшись, журналіст знову вимірює пульс і тиск. Тести показують, що його стан в нормі, а настрій після сну покращився. Що знаходиться на борту гендиректор Qantas Airways Алан Джойс розповів Вітлі, що якщо ефективність такого режиму харчування і сну при тривалих перельотах буде доведена, авіакомпанія буде приміряти його і на інших багатогодинних маршрутах. За словами Джойса, «хитрість полягає в тому, щоб задовольнити тих, хто хоче пити і спати».

Читайте также:   22nd Odessa Fashion Day: у двох форматах на двох майданчиках

Глава Qantas Airways додав, що зараз перевізнику потрібні літаки, які зможуть виконувати наддовгі рейси з повним завантаженням. Поки пасажири настільки тривалих рейсів не можуть летіти з багажем — літаку потрібно багато палива, щоб подолати велику відстань без дозаправлення. Тому бронювати квитки для навколосвітньої подорожі рано, зазначив Джойс. Спочатку він мріяв перетворити ці наддовгі рейси в летючі готелі зі спальними місцями або тренувальною зоною. Однак від такої мрії довелося відмовитися, оскільки в цьому випадку прибуток не покриває б усіх витрат.

Для випробувального перельоту на Boeing Dreamliner завантажили, як пише Bloomberg, максимально можливий обсяг палива — приблизно 101 тонну. Це включає 6 тонн на непередбачений випадок — стільки палива вистачило б, якби літаку довелося провести ще 90 хвилин в повітрі додатково. Щоб знизити вагу, літак летів без багажу, а їжа і напої були обмежені.

Останні години та приземлення

Сніданок на борту подали через 17 годин після вильоту з Нью-Йорка. Пасажирам запропонували кашу, пюре з авокадо, салат і інші легкі страви. Австралійський інвестор Нік Мол став одним з випробуваних, каже Вітлі, що спав майже вісім годин і відчуває себе добре. Він навіть припустив, що зміг би провести весь день після перельоту на роботі.
Літак прибуває в Сідней о 7:42 за місцевим часом. Після посадки журналіст Bloomberg зазначив, що цей переліт він переніс краще рейсу з Сіднея до Нью-Йорка з пересадкою в Лос-Анджелесі, яким він літав кілька днів тому. «Особисто я б вибрав прямий рейс Сідней — Нью-Йорк. Але це не влаштовує всіх: потрібна дисципліна і робота, щоб дотримуватися режиму без сну в першій половині цього польоту », – підсумував Вітлі.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *