Ілон Маск вперше увійшов до п’ятірки найбагатших людей світу

May 30, 2020, Cape Canaveral, Florida, United States: SpaceX CEO Elon Musk celebrates the successful launch of a Falcon 9 rocket with the Crew Dragon spacecraft from pad 39A at the Kennedy Space Center during a post launch event at NASA's Vehicle Assembly Building with U.S. President Donald Trump and Vice President Mike Pence. NASA astronauts Doug Hurley and Bob Behnken will rendezvous and dock with the International Space Station, becoming the first people to launch into space from American soil since the end of the Space Shuttle program in 2011. (Credit Image: © Paul Hennessy/SOPA Images via ZUMA Wire)

Ілон Маск вперше потрапив до п’ятірки найбагатших людей світу зі статком вище $74 млрд. У цьому мільярдерові допомогли акції Telsa, які переоціненими називав як він сам, так і аналітики

Засновник Tesla і SpaceX Ілон Маск увійшов до п’ятірки найбагатших людей світу, випливає з даних оновлюваного в реальному часі рейтингу Forbes Real-Time. За підсумків торгів акціями Tesla у понеділок статки Маска оцінювалися в $74,2 млрд – він обходив шосту позицію – найбагатшу людину Азії Мукеша Амбані на $1,3 млрд.

Ще на початку року Маск займав лише 37 місце в рейтингу найбагатших людей світу, зазначає американський Forbes. Його статки зросли разом з ціною акцій Tesla. У понеділок вони подорожчали на 9,5% – до $1643 за акцію. За три тижні, з 29 червня, їх вартість зросла на 60%. З початку року акції Tesla виросли в ціні майже на 300%. Зараз Tesla – це не тільки найдорожчий автовиробник у світі з ринковою капіталізацією $304,5 млрд, але також компанія, яка коштує більше Ford, Ferrari, General Motors і BMW разом узятих.

При цьому зростання вартості Tesla збило з пантелику деяких інвесторів, які відзначають, що компанія значно менше своїх конкурентів і тільки нещодавно почала приносити квартальний прибуток, підкреслює американський Forbes. У першому кварталі цього року Tesla справила 103 000 машин, тоді як Toyota, яка донедавна була найдорожчим автовиробником світу, випустила 2,4 млн. Продажі американських компаній Ford і General Motors за минулий рік виявилися в 10 разів вище, ніж продажі Tesla.

У червні аналітики Morgan Stanley попередили, що акції Tesla, які тоді торгувалися приблизно по $1000 за штуку, були «вкрай переоцінені». Про те, що ринок переоцінює папери Tesla, писав і сам Маск. «Вартість акцій Tesla занадто висока, імхо», – зазначав мільярдер в Twitter, коли акції коштували $755. Інвестори на повідомлення Маска тоді відреагували розпродажем – за день папери подешевшали більш ніж на 10%.

Fiancoff :