“ТРАНСКАРПАТІЯКУЛЬТ” 2020: ПРЕДСТАВИЛИ ПРОГРАМУ ПЕРШОГО ФОРУМУ ПРО ЗАКАРПАТТЯ В ОДЕСІ

З вересня по листопад тривав проект “Програма культурних обмінів Закарпаття-Одеса”. Його метою було познайомити людей культури з двох різних регіонів України, аби згодом, через рік провести перший форум про Закарпаття в Одесі “ТрансКарпатіяКульт”. А це сто подій за два тижні, сім програм і триста учасників. Чому підготовка до форуму стартувала з культурного обміну, хто зацікавлений у події, крім діячів культури, і на які кошти проводять великі просвітні форуми з безкоштовним входом для всіх розповідаємо.

У вересні закарпатці приїхали знайомитися з Одесою в рамках Програми культурних обмінів Закарпаття-Одеса, організованої благодійним фондом “Мистецькі Надра” (Dofa Fund) та ГО “Інститут міста Ужгорода”. Фонд п’ятий рік проводить соціокультурні форуми та програми обмінів в різних регіонах України. “Найважливіший результат Програми міжрегіональних культурних обмінів особисті знайомства близько сотні людей, які живуть в Одесі та Закарпатті. З них тридцять принаймні активно включилися в розробку програми форуму “ТрансКарпатіяКульт””, підкреслила організаторка форуму Ольга Сагайдак.

Упродовж п’яти днів культурні менеджери, мистецтвознавці, актори, художники, літератори, музиканти, історики готували програму форуму “ТрансКарпатіяКульт”. Учасники обирали локації, дискутували про спікерів, айдентику форуму та навіть про назву. Паралельно вивчали регіон: санаторій “Куяльник”, місто Білгород-Дністровський (Аккерманська фортеця), село Шабо (візит в арт-резиденцію художниці Лілії Климової, Народний історико-краєзнавчий музей, узбережжя Дністровського лиману).

Деякі закарпатці вперше відвідали Одесу. “Я очікувала, що Одеса дуже масштабне місто, і воно,  якоюсь мірою, таким і є. Але мене вразило, наскільки в старій частині міста Одеса все ж має “людський” масштаб: просторі вулиці з платанами тут просто комфортно, місто не тисне своїми будівлями”, поділилася активістка і перекладачка, кураторка дитячої програми форуму Людмила Лівак.

“У моїй уяві місто було оповите хмарою міфів і стереотипів. Деякі з них підтвердилися, а деякі розвіялися, розповів історик і краєзнавець з Ужгорода Владислав Товтин, саме місто мені дуже сподобалося: і море, і вулиці зі старими будинками, і цікаві заклади зі смачною їжею і вином. При цьому, безумовно, Закарпаття та Одеса дуже різні. Відчувається, що одні бачать зі свого вікна море, а інші гори”.

На завершення візиту першого етапу визначилися куратори з Одеси, які разом із закарпатськими колегами будуть працювати над програмою майбутнього форуму. 

У жовтні відбувся візит одеситів до Закарпаття. Учасники відвідали ключові культурні інституції: Закарпатський музей народної архітектури та побуту, Художній музей ім. Йосипа Бокшая, а також чеський район Ужгорода Малий Галагов, екскурсію по якому провела дослідниця архітектури модернізму Ліна Дегтярьова.

Одесити познайомилися і з місцевими культурними діячами: художниками Андрієм і Олесею Возницькими, ресторатором Юрієм Руснаком та іншими. Далі було знайомство з регіоном: Мукачівський замок, Нижнє Селище з його сироварнею, візит до місцевих жителів, знайомство із закарпатською кухнею як одним із елементів місцевої культури, вивчення традицій та звичаїв.

В Ужгороді остаточно сформувалися кураторські команди, було затверджено назву і айдентику форуму, склався перелік основних подій. Попереду був місяць, аби сформувати загальну програму та презентувати її та ключові локації на прес-конференції в Одесі. Паралельно тривала робота з державними інституціями: Міністерством культури, політики і спорту України, Одеською та Закарпатською ОДА обидві облдержадміністрації підтримали проект. Оксана Бабунич, директорка Департаменту культури Закарпатської ОДА, вважає “викликом” свою роботу з недержавними інституціями: “Ми намагаємося налагодити зв’язок між державним і громадським сектором, адже другі більш мобільні, цікаві, і у них інноваційний  погляд на роботу. При цьому, у держструктур є чому повчитися. Думаю, ми будемо корисними один одному”

19 листопада в Одесі куратори програм та організатори форуму презентували програму “ТрансКарпатіяКульт”.

Команда вірить, що форум про Закарпаття в Одесі зблизить регіони, дозволить закарпатцю в Одесі, а одеситу в Закарпатті відчувати себе “своїм”. “Форум допомагає знайти точки дотику, іноді вразливі, іноді приємні. І чим більше цих точок, тим комфортніше ти відчуваєш себе в чужому місті або країні”, зазначила одеська журналістка та кураторка гастрономічної програми Юлія Сущенко. При цьому одесити побачать культуру іншого регіону, не виїжджаючи з міста,  сформувавши певну думку про нього завдяки інструментам культури.

Проект «Програма міжрегіональних культурних обмінів» дав старт формуванню команд, програм і активної підготовки до форуму. Його підтримали “Український культурний фонд” і Міжнародний фонд “Відродження”. Організатори сподіваються на подальшу підтримку з боку фондів, адже бюджет такої великої події – кілька мільйонів гривень. При цьому традиційно вхід на всі заходи для відвідувачів – вільний.

В результаті тримісячного проекту сформована програма форуму і вже стали відомі деякі із заходів. Форум розпочнеться ходою Закарпатського народного хору вулицями Одеси, всі містяни зможуть відчути себе гостями закарпатського “весілля”. Організатори розраховують, що будуть і сучасні виконавці: “Беz обмежень”, “Чаламада”, “Вандор”, “Ptakh Jang”, електронна музика тощо. У театральній програмі представлять Закарпатський театр ляльок “Бавка”, Хустський обласний театр драми та комедії, а також спільні з одеськими театрами постановки.

У Лекційно-дискусійній програмі обіцяють дискусії на урбаністичні теми за участю спеціалістів про міське середовище, збереження культурної спадщини, а також про взаємодію двох регіонів. “Ми одна країна з різною історією, кров’ю, мовами, і нам потрібно знати та розуміти один одного. Закарпатці можуть привезти до Одеси свою європейськість і українськість. Те, чого нам трохи бракує”,   підкреслив Олександр Бабіч, історик і співкуратор цієї програми. У Модній програмі представлять фотопроект “Сімейний альбом”   стенди з фотографіями сімейних династій Закарпаття та Одеси. Візуальна програма познайомить із музейними колекціями Закарпаття та найактуальнішими художніми течіями. У Літературній планують зробити акцент на мультикультурності та мультилінгвальності двох регіонів як невід’ємній культурній складовій.

Основними партнерськими локаціями, де відбуватимуться події форуму, будуть: Одеський художній музей, Музей сучасного мистецтва Одеси, театральний простір ТЕО, Український театр, Театр ляльок, Дім Блещунова, Приморський бульвар, Міський сад, Національна бібліотека, Одеські вищі навчальні заклади. 

Форум “ТрансКарпатіяКульт” пройде в першій половині жовтня 2020 року. Метою цього Форуму, як і всіх попередніх, організованих  БФ “Мистецькі Надра” (Dofa Fund), є покриття країни “мереживом приватних та професійних стосунків”. Адже це створює мотивацію до співдії, привід пишатися собою і партнерами, а також причетністю до культури великої та різноманітної країни. 

 

Читайте также:   В Україні громадські будівлі обладнають металодетекторами

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 2

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *