Місія ESA Hera вивчить, чи можна запобігти зіткненню астероїда з Землею, змінивши його орбіту

Чиновники, відповідальні за роботу Європейського космічного агентства (ESA), схвалили місію Hera. Вона призначена для перевірки того, що було продемонстровано у фільмі «Армагеддон» – чи можна врятувати людство, відхиливши траєкторію руху небезпечного астероїда?

Щоб перевірити цю гіпотезу, космічні агентства ESA і NASA відправлять пару космічних апаратів в подвійну астероїдну систему Didymos, де навколо більшого астероїда обертається порівняно невеликий астероїд – як супутник. Спочатку NASA відправить свій космічний апарат DART до меншого астероїда Didymoon. За задумом, DART вдариться об астероїд на швидкості близько 21436 км / год. Зіткнення фіксуватиме італійський супутник LICIACube. Пізніше до місця космічного інциденту прибуде зонд Hera. Його мета – виявити кратер, що утворився після зіткнення, і виміряти масу астероїда. Загальна вартість цієї місії становить $320 млн.

Hera буде нести на борту два невеликих супутники формату CubeSat. Спочатку вони наблизяться на мінімальну відстань до поверхні астероїда, а потім повинні приземлитися на нього. Вони будуть функціонувати практично як дрони, збираючи важливу інформацію про ударний кратер і надаючи вченим різні дані, які дозволять визначити масу астероїда і його склад. Мета полягає в тому, щоб «трансформувати відхилення астероїда в добре зрозумілу техніку захисту планети».

Оскільки Didymoon обертається навколо свого більшого побратима, вчені зможуть виміряти вплив зіткнення DART на його траєкторію, навіть якщо він буде дуже малим.

Fiancoff :