Октагон посеред пандемії. Чому бій Хабіба Нурмагомедова не скасовують через коронавірус

Пандемія скасувала, тимчасово зупинила або перенесла майже всі великі спортивні події найближчих місяців, включаючи Олімпійські ігри, Євро-2020 і чемпіонат світу з хокею. UFC теж позбувся трьох турнірів через коронавірус, проте бій Хабіба промоушен має намір провести, як і планувалося, у квітні.

У 2018 році Хабіб Нурмагомедов «вилікував UFC від Конора-вірусу» і, продавши на пару з Макгрегором 2,4 млн платних трансляцій, виявився одним з найбільш високооплачуваних спортсменів. З урахуванням бонусів Хабіб заробив $10 млн і статус найпопулярнішого спортсмена в Instagram (19,3 млн).

У 2020-му Хабіб протистоїть вже коронавірусу. Бій з Тоні Фергюсоном, запланований на 18 квітня, залишається єдиним у світі масштабною спортивною подією весни, яка не скасована. 

Наразі простіше перерахувати види спорту, які подають ознаки життя, ніж все, що тимчасово зупинено або скасовано. Прямо зараз можна спостерігати за футбольними чемпіонатами Нікарагуа і Білорусі, товариськими бейсбольними матчами на Тайвані і боями ММА без глядачів у Манчестері.На паузі практично всі національні чемпіонати з усіх видів спорту, скасований чемпіонат світу з хокею у Швейцарії, підвисали без точних дат топ-бої Ентоні Джошуа і Кубрата Пулєва, Сергія Ковальова з Салліваном Баррерою. UFC теж постраждав від пандемії: 8 березня турнір в Бразилії пройшов без глядачів, а три наступних – в Лондоні (21 березня), Колумбусі (28 березня) і Портленді (11 квітня) – офіційно скасовані. І тільки UFC 249, на якому Хабіб повинен побитися з Фергюсоном, зберігає місце в календарі.

У глави UFC Дейни Уайта залишається кілька тижнів, щоб знайти місце для бою 18 квітня. Завдання складне хоча б тому, що умови змінюються щодня. Ще 7 березня на прес-конференції у Вегасі Уайт міг собі дозволити говорити «ми не плануємо скасовувати турнір». 13-го UFC офіційно заявила, що бій пройде без глядачів. Приблизно в той самий час стало зрозуміло, що UFC не зможе організувати бій навіть на власному майданчику Apex в Лас-Вегасі – в Штатах введена сувора заборона на масові заходи.

Таке непереборне бажання провести бій Хабіб vs Фергюсон обумовлено одразу декількома причинами, і лише в комплексі вони роблять позицію UFC настільки рішучою.

Причина спортивна. Бій Хабіба і Тоні Фергюсона призначався вже чотири рази, і в кожному випадку вже була дата і підписані бійцями контракти. Вони повинні були битися в грудні 2015-го, квітні 2016- го, березні 2017-го і 7 квітня 2018 року. У двох випадках не зміг Хабіб, у двох – Тоні. Переносити бій в п’ятий раз дуже важко: через тиждень після 18 квітня починається Рамадан, після якого Хабібу, як він сам каже, потрібно відновлюватися два місяці. І UFC бачить якийсь перебір в тому, щоб в шостий раз домовлятися про один і той самий бій.

Причина іміджева. З одного боку, зараз хорошим тоном вважається виконувати всі приписи ВООЗ щодо карантину та інших запобіжних заходів. Компанії втрачають гроші, але публічно оголошують про те, як беруть участь в спільній боротьбі з вірусом. З іншого, UFC завжди відрізнялася агресивним піаром. Організація, яка змушена була конкурувати з НХЛ і НБА на телебаченні, відстаючи за часом створення на кілька десятків років, не могла по-іншому. І зараз для UFC це ще й ефектний хід – провести велику подію, коли ніхто більше у світі цього зробити не може.

Причина організаційна. Попри жорсткі стандарти якості, турнір UFC як окремо взяте шоу виглядає куди більш мобільним, ніж футбольний або хокейний матч. Складно уявити, що «Вашингтон Кепіталз» і «Бостон Брюїнз» зможуть вибратися на одну гру в Мехіко або Токіо. Тим більше для сезонних змагань в цьому немає сенсу. UFC проводила турніри у 25 країнах – від Сінгапуру до ОАЕ – і готова освоювати нові території. До того ж багато хто не помічають, що президент UFC все частіше говорить не про турнір, а про бій. Є відчуття, що UFC може вперше провести один бій як окрему подію, і поки невідомо, чи зможуть перед Хабібом побитися решта учасників.

Причина комерційна. Турніри UFC, що продаються через систему платних трансляцій, економічно не так сильно залежать від глядачів, як багато хто думає. Наприклад, коли Хабіб бився з Конором, UFC заробила на продажі трансляцій щонайменше $150 млн, а на квитках – $17 млн. UFC 205, хедлайнерами якого були Макгрегор і Едді Альварес, приніс $84 млн від PPV і ті ж $17 млн ​​від квитків. Бій Хабіба в Брукліні на UFC 223 приніс компанії $3 млн квиткового виторгу. При цьому тільки за оренду великої площадки в США доведеться заплатити від кількох сотень тисяч до мільйона доларів. У нинішніх умовах продажі платних трансляцій і кращі умови від рекламодавців можуть компенсувати втрати від порожніх трибун. Людям буквально нічого дивитися, а букмекери відкрито говорять про різке зниження обсягу ставок.

 

Читайте также:   Что такое трамвайный боулинг?

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *