Емоційне виснаження працівників І ЩО З ЦИМ РОБИТИ

Всім знайома така ситуація:

– У компанії працює і подає надію співробітник, намагається, віддає всього себе роботі, самотужки виконує план всього відділу, залишається понаднормово, практично ночує в офісі.

В такому темпі він працює не один місяць, а може і кілька років, всією душею вболіває за справу компанії.
Ви, його керівник, вже потираєте руки від задоволення і передчуття довгоочікуваної відпустки на екзотичних островах.

Адже вам є на кого покластися, є працівник, який все зробить сам, та ще й недорого вам обійдеться.
Ви вже упакували валізу, як раптом, кращого працівника немов підмінили. Він втратив інтерес до роботи, якої жив ще тиждень тому. Став говорити про те, що він проживає нікчемне життя, що ніде так і не був, що хоче помандрувати, а не животіти на невдячній роботі.

Доводиться вам змінювати дату вильоту, відкладати довгоочікувану відпустку і чекати.
Ви сподіваєтеся, що ваш співробітник прийде в норму і все встане на свої місця. Може він просто посварився з дружиною (чоловіком), розійшовся в поглядах зі своєю мамою, або у нього просто захворіла улюблена собака.

Але проходить не один тиждень, а ви тепер займаєтеся тільки тим, що змушуєте працювати свого кращого співробітника, інакше, його просто не зрушити з місця. Вам доводиться скасувати відпустку, квитки на острови віддати конкурентам і знову впрягти себе в робочий процес.

Ні, ваш співробітник все також виконує свою роботу, він також кращий, але тільки з Вашою допомогою, з під палки.

Він більше не засиджується за роботою допізна, а йде з роботи, як тільки стрілки годинника вказали на кінець робочого дня. Він більше не прагне проявити ініціативу, а виконує роботу в тому обсязі, який йому доручили.

Ви навіть підвищили йому зарплату, але все марно, немає інтересу. Тоді ви запрошуєте його випити кухлик, інший пива і поділитися з вами наболілим. Але виявляється, що і в сім’ї все гаразд, і мама всім задоволена, і собака здорова. Виявляється, йому просто все набридло.

Читайте также:   Новости за 28 декабря от Деньги Плюс

Ви намагаєтеся з’ясувати, чи є в цьому Ваша вина, але співробітник, похнюпившись, невиразно говорить: «Пропало всяке бажання, втомився». Немає потреби мучити себе, відбулося звичайне емоційне вигорання.

А виною тому відсутність мотивацій. Абсолютно типова хвороба всіх співробітників, що працюють за наймом.

Тут простежується закономірність. Бізнесмени іноді працюють набагато більше, ніж найнятий ними співробітник, але вони практично не вигоряють емоційно, оскільки мають безумовну мотивацію.
Вони працюють на себе. Звичайно, будь-який бізнесмен не застрахований від розорення або розчарувань, але після закінчення часу він знову буде підійматися і пробувати інші напрямки бізнесу.

Людина ж, що працює за наймом, постійно знаходиться в кроці від того, що втратить мотивацію до виконання своєї роботи.

Тому в Європі та Америці часто розумних і надійних співробітників залучають у свій бізнес в якості молодших партнерів, щоб мотивувати їх до праці. Навіть відрахування відсотка прибутку на користь такого партнера вигідніше, ніж найвища зарплата найманого працівника.

Якщо в своєму відділі ви отримали емоційно вигорілого співробітника, це не обов’язково ваша вина.
Але частіше трапляється так, що ви упустили момент і вчасно не оцінили самовіддане зусилля людини, яка не похвалили його і не стимулювали до подальшої праці. Це наштовхнуло вашого працівника на думки про те, що праця його не дала належного результату, він втратив сенс працювати далі в такому темпі. Він не побачив того, про що мріяв.

Навіть якщо зарплата дуже хороша, людина не завжди задоволена, адже вона не отримала кар’єрного росту, про який мріяла, визнання, схвалення, вона не реалізувалася.

І ось, ваш працівник прийшов на роботу зовсім іншим. Завжди організована людина не може зібратися і почати роботу. Вона не може впоратись з дорученим обсягом, у неї немає бажання долати труднощі навіть за гроші, хороші гроші.

Не майте сумніву, в такому настрої вигорілий співробітник звинувачує у всьому не тільки себе, але і вас, і все на світі.

Читайте также:   Новости за 22 февраля от Деньги Плюс

Не намагайтесь знайти в цьому сенс. Людина просто тикає в усі причини поспіль і намагається зрозуміти, що всьому виною. Може їй недоплатили або не оцінили її працю? А може саме ви її довели до стану творчого виснаження? Цілком може виявитися, що вона має рацію.

Емоційне вигоряння відбувається на підсвідомому рівні. На рівні емоцій, неусвідомлених до того ж.
Якщо в їдальні ви з’їли неякісну котлету, то організм відкине її сам, вам навіть думати не треба про це.
А ось з емоціями не все так просто. Людина може впасти в депресивний стан і перебувати там тривалий час, перш ніж вона захоче «виринути» з темряви, яка її поглинула. Не відразу в неї може з’явитися бажання жити повним життям і відчувати себе щасливою.

Процес відновлення може бути довгим. В цьому періоді страждає не тільки сама людина, а й оточуючі її люди. Вона може нескінченно міняти місце роботи і навіть місце проживання. Людина себе втратила, вона безглуздо ходить по вулицях, знаходить старих друзів, сподіваючись на сентиментальні зустрічі. Люди, з якими трапилося емоційне вигорання, втрачають сенс життя, і часто, опускаються на її дно. Починають пити, курити, а іноді можуть приохотитись навіть до наркотиків. Стають нелюдимими і дратівливими.
Варто звернути увагу на те, що на ряду з емоційним вигоранням відбувається фізичне та інтелектуальне. Їх механізми дуже схожі.

Що робити з вигорілим співробітником, звільнити?

А може є інший метод?

Звичайно є, дивлячись що ви виберете.

Зайняти вичікувальну позицію, надати людині самій справлятися з ситуацією, після чого ваш кращий працівник просто звільниться сам.

Вас це влаштовує? Тоді можете продовжити в тому ж дусі.

Але є й інший варіант, ви можете допомогти працівникові впоратися з емоційним вигоранням, і винирнути з безодні небуття.

І терапія такого рівня може виявитися дуже дієвою. Адже в разі емоційного вигорання з чим ми маємо справу?

Читайте также:   ЄС вводить новий закон щодо захисту інтелектуальної власності

З розчаруванням, прихованою образою, страхом все втратити, тривогою і депресією.
Так, страх перед звільненням якийсь час мотивує людину на понаднормову роботу, і як правило, відбувається це несвідомо. Але в підсумку, цей страх зникає, він більше не діє.

Розчаровується зазвичай людина в тому випадку, коли її зусилля залишилися непоміченими або в іншому місці її праця принесла б кращий результат або винагороду. Тоді працівник ламається внутрішньо, він втрачає сили і віру в себе, а зовні це виглядає як емоційне вигорання.

Образа поглинає цілком, вона чекає виходу. Людина багато працювала, а її зусилля залишилися непоміченими, і її ніхто не оцінив. Розчарування та образа в сукупності породжують депресивний стан, і людина вже навіть не пам’ятає, в чому ж її претензії.

Але якщо людина хоче, навіть запущений процес можна повернути назад. З кожною емоцією потрібно працювати різними методами, в першу чергу необхідно очистити серце і душу від накопичених отрут.
Цей процес називається катарсисом. Потім можна працювати зі зміною реакцій і моделі поведінки.
І звичайно, необхідна мотивація до зростання й успіху.

Тут допоможе комплексна технологія «Емоційний детокс», вона доступна в Центрах емоційного здоров’я Amograce.

Коли будуть успішно пройдені всі три ступені лікування і відновлення, ви отримаєте того ж працівника, готового до трудових подвигів, повного ідей.

Скільки потрібно часу на відродження?

Все залежить від людини й тяжкості вигоряння, може тиждень, а може і місяць. Якщо ви налаштовані допомагати їй в цьому, ви не повинні забувати, що переживши емоційне вигорання, людина стає обережнішою і вимогливішою.

Ви будете змушені переглянути її умови праці, інакше незабаром ви отримаєте знову байдужого робота.
Тому, намагайтеся домовитися з цінним кадром, тоді відпустка на островах перестане бути просто мрією.

_______________

Цей матеріал опубліковано на блог-платформі Financoff. Думка автора може не збігатися з думкою редакції.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *