Супутник Сатурну Титан вчені вважають ідеальною колискою для зародження життя

Супутник Сатурну вважають ідеальним для життя

Вчені з Університету Кампінас, Бразилія, вважають, що на найбільшому холодному супутнику Сатурну Титані за певних обставин могли виникнути умови для зародження життя.

Титан – найбільший місяц Сатурна і другий за розмірами з усіх супутників в нашій Сонячній системі. Це крижаний світ, поверхня якого повністю прихована туманною атмосферою золотистого відтінку. 

Титан інтригував вчених, які шукають життя в Сонячній системі, вже давно. Його поверхня вкрита органічними вуглеводами, а крижана кірка може вкривати водний океан. Згідно з новим дослідженням, астероїд або комета, що врізалися в місяць, теоретично можуть змішати ці два інгредієнти, а в результаті кратери, що утворюються від удару, стануть ідеальним місцем для зародження життя.

Вчені, спираючись на дослідження коли місія НАСА «Кассіні» у 2012 році, вважали, що океан знаходиться приблизно на 100 кілометрів нижче поверхні Титана. Планетарний геолог з Університету Кампінас Альваро Пентада Кроста, задавався питанням, чи були удари астероїдів досить сильними, щоб пробити кору і змішати органічний матеріал поверхні з водою внизу. В результаті, можливо, вийшов «первісний суп, необхідний для розвитку життя», – зазначив Пентедо Кроста.

Команда вчених представила математичну модель утворення озера на Титані на конференції по місячним і планетарним наукам. Воно, ймовірно, проіснувало всього один мільйон років, перш ніж замерзло при низьких температурах Титана. Але Пентедо Кроста вважає, що цього часу може бути достатньо, щоб мікроби еволюціонували, використовуючи рідку воду, органічні молекули і тепло від удару. 

Дослідження команди було зосереджено на найбільшому кратері супутника – Мінерва, Однак цілком можливо, що невеликих ударів було досить, щоб пробити крижаний панцир Титана, і в місті кратеру Селк, шириною 90 кілометрів на відстані близько 5000 кілометрів від Мінерви. Вважається, що Селк набагато молодше Мінерви, можливо, йому всього кілька сотень мільйонів років, що означає, що будь-яке свідчення про життя там буде свіже. «У Selk може бути більше шансів зберегти в льоду якісь скам’янілі бактерії», – каже Пентедо Кроста. Селк – запланована майданчик для посадки місії НАСА Dragonfly, автономного безпілотного літального апарату з ядерним двигуном вартістю один мільярд доларів, який буде запущений в 2027 році і прибуде на Титан у 2036.

Читайте также:   Китайці запустять найбільший на Землі телескоп, щоб подивитися на іншопланетян

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *