Спусковий апарат NASA InSight зафіксував перший «марсотрус»

Спусковий апарат NASA InSight, який був доставлений на поверхню Марса в листопаді минулого року, виявив перший ймовірний землетрус на Червоній Планеті.

На жаль, так званий «марсотрус» був занадто слабким, щоб допомогти вченим дізнатися більше про структуру Марса. Але ця подія доводить, що Марс сейсмічно активний, і в майбутньому InSight зможе вловити більше підземних поштовхів.

Спусковий апарат InSight оснащений неймовірно чутливим куполоподібним сейсмометром, побудованим французьким космічним агентством CNES. InSight акуратно розмістив сейсмометр SEIS на поверхні Марса 19 грудня, і з тих пір космічний апарат намагається вловити землетрус.

Перший сигнал про землетрус був зафіксований 6 квітня. Це довело, що Марс, принвймні, схильний до землетрусів. Команда InSight майже впевнена, що землетрус стався всередині самого Марса і не був викликаний вітром або будь-якою іншою зовнішньою силою, що стрясали інструмент. На поточний момент InSight виявив три інших сигналу сейсмічної активності, але всі вони були набагато слабкіше, ніж подія 6 квітня. Причина землетрусу досі невідома.

Читайте также:   Instagram обмежив показ публікацій з хештегом #море

Вчені вважають, що причини виникнення землетрусів на Марсі трохи відрізняються від причин сейсмічної активності на Землі. Багато з землетрусів нашої планети є результатом тектоніки плит. Величезні частини земної кори постійно зміщуються і труться одна об одну, а цей рух частково обумовлений високою температурою глибоко всередині Землі. Вважається, що на Марсі, який більш холодний і менш активний, землетруси викликані невеликими рухами уздовж тріщин в скелястій корі планети. Згодом, коли планета охолоджується, її скелясті утворення стискаються і виділяють енергію, що може привести до деякого трясіненя. Ймовірно, подібним чином відбуваються землетруси на Місяці. Вони були виявлені астронавтами NASA під час місячних місій в 1960-х і 1970-х роках.

Читайте также:   Китайські банки погодилися видати Tesla новий кредит на $ 1,29 млрд під найнижчу ставку

В кінцевому підсумку команда місії InSight сподівається скористатися інструментарієм, щоб з’ясувати, з чого складається Марс. Хвилі від землетрусу проходять через різні породи і матеріали планети, і ці сигнали надають важливу інформацію про структуру внутрішнього простору Марса. І хоча землетрус 6 квітня був занадто слабким, щоб допомогти вченим у досягненні цієї мети, все ще є надія, що найближчим часом NASA зможе отримати більше даних для роботи.

Читайте також: БУР МАРСІАНСЬКОЇ МІСІЇ INSIGHT ПОЧАВ СВОЮ РОБОТУ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *