Бур марсіанської місії InSight почав свою роботу

Старт виявився не зовсім ідеальним

Початок роботи інструменту HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) місії InSight, який повинен пробурити п’ятиметрову свердловину в грунті Марса і встановити в ній датчики для вивчення теплових потоків, що йдуть з надр Червоної планети, виявився не зовсім ідеальним.

Як повідомляється, 28 лютого 2019 року бур вперше приступив до роботи. Однак вже через 5 хвилин після початку буріння він зіткнувся з твердим фрагментом породи, що заважав подальшому процесу. На щастя, незабаром інструменту все ж вдалося змістити або обігнути камінь і продовжити роботу, проте в результаті інциденту сам бур нахилився приблизно на 15 градусів щодо вертикальної осі, а опорна конструкція інструменту на поверхні Марса змістилася приблизно на два сантиметри щодо початкового положення.

Читайте также:   Спадкоємця Samsung відправили до в'язниці на 2,5 роки за звинуваченням у хабарництві

Всього пристрій на першому етапі буріння працював чотири години, зробивши чотири тисячі ударних рухів і заглибившись в марсіанський грунт на 50 см – замість запланованих 70 см. Після цього бур відключився, перейшовши в режим охолодження.

Наступний 4-годинний етап буріння повинен відбутися в найближчі кілька днів.

Наостанок зазначимо, що в кінцевому рахунку вчені планують поглибити HP3 в поверхню марсіанського грунту на три-п’ять метрів – передбачається, що на такій глибині датчики інструменту зможуть зафіксувати і виміряти потік тепла з надр Марса.

Читайте також: ПЕРВЫЕ ВЕСТОЧКИ ОТ INSIGHT С ПОВЕРХНОСТИ МАРСА

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *