Вчені Японії і Штатів розробили «антисонячні» батареї

Сонячні батареї стають все дешевшими і ефективнішими: їх ціна щороку падає на кілька відсотків, а ККД фотоелементів, що масово випускаються досяг 20%, і щорічно він додає кілька десятих відсотка. Однак, незважаючи на всі удосконалення, у «сонячної» галузі альтернативної енергетики є принциповий недолік – вона не видає електрику ночами.

Вирішити дану проблему взялися дослідники з США та Японії, які розробили і сконструювали пристрій, який можна назвати сонячною батареєю навиворіт: він виробляє струм не поглинаючи фотони, а випромінюючи їх. Таке джерело енергії могло би живити різне обладнання в темний час доби, стверджують вчені.

Як повідомляється, в основі розробки лежить ефект негативної освітленості. Він полягає в тому, що фотодіод може не тільки поглинати фотони, що приходять із зовні (як у звичайній сонячній батареї), але і, навпаки, віддавати їх. На цей процес витрачається енергія, запасена в пристрої у вигляді тепла, внаслідок чого він починає остигати. А там, де є різниця температур, її можна використовувати для генерації електрики.

Читайте также:   Шанхайський міст, надрукований на 3D-принтері, є найдовшим в світі!

Правда, для роботи такого пристрою потрібна «нескінченно» холодне середовище, в яке випромінювання буде йти, не повертаючись назад. І таке середовище у нас під рукою, вірніше, над головою – це відкритий космос.

Для того, щоб пристрій міг віддавати тепло якомога більшої площі неба, вчені використовували напівсферичну лінзу з арсеніду галію (GaAs) і прозоре для інфрачервоного випромінювання вікно з ферріда барію (BaFe2), а також велике параболічне дзеркало – останнє, образно кажучи, фокусує темряву. У фокусі дзеркала знаходиться виконаний з сполуки ртуті, кадмію і телуру фотодіод, що ефективно випромінює фотони в середньому інфрачервоному діапазоні (на цих довжинах хвиль атмосфера досить прозора).

Читайте також: СОНЯЧНІ ПАНЕЛІ TESLA ПОДЕШЕВШАЛИ НА 38%

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *