Tesla звітувала про чисті збитки в $702 млн за підсумками першого кварталу

tesla

Компанія Tesla, яка виробляє електромобілі, сьогодні відзвітувала за перший квартал 2019 фінансового року, що завершився для неї 31 березня. Як і очікувалося, після двох прибуткових кварталів поспіль в 2018 році компанія Ілона Маска знову стала збитковою.

Власне, сам Маск попереджав про це ще 28 лютого, коли анонсував відкриття попередніх замовлень на найдоступнішу Model 3 за $35 тис. Але чого ніхто не очікував, так це того, наскільки великими виявляться втрати. Чисті збитки за підсумками кварталу склали $702 млн, або $2,90 на акцію, тоді як аналітики Уолл-стріт прогнозували збитки всього $0,69 на акцію. Це четвертий найгірший для компанії квартальний результат з моменту її виходу на біржу в 2010 році. За підсумками поточного другого кварталу 2019 року також ще очікуються збитки. Хоча даючи негативну оцінку результатів першого кварталу 2019 року Маск говорив, що «прибуток імовірний» за підсумками другого кварталу. Тепер же Tesla очікує знову стати прибутковою тільки в третьому кварталі 2019 року.

Дохід за квартал склав $4,5 млрд. Для порівняння: в четвертому кварталі 2018 року він був дорівнює $7,2 млрд, а рік тому – $2,6 млрд. Тобто, в квартальному вираженні дохід впав приблизно в 1,5 рази, але в річному виріс більш ніж удвічі.

Читайте также:   Facebook купує Giphy за 400 млн доларів

Під час конференц-дзвінка за підсумками кварталу Маск ще раз наголосив на тому, як важко забезпечити поставки по всьому світу з одним заводом. Так що так, це падіння цілком можна вважати корекцією. За підсумками цього кварталу компанія розраховує поставити на ринок від 90 000 до 100 000 автомобілів. При цьому колишній план з постачань автомобілів на весь 2019 рік – від 360 тис. до 400 тис. – залишається в силі. Більш того, кажучи про сильний попит на Model S, X і 3, глава Tesla допустив можливість виходу на річний обсяг поставок 500 тис. Авто.

Публікуючи дані про обсяги виробництва та постачання на початку місяця, виробник робив особливий акцент, що незважаючи на тимчасові труднощі (скорочення поставок), йому вдалося завершити квартал з достатнім обсягом грошових коштів на банківському рахунку. Тепер ми можемо дізнатися точну суму грошових коштів, що знаходяться в розпорядженні компанії на кінець минулого кварталу – $2,2 млрд. Це на $1,5 млрд менше, ніж було станом на кінець 2018 року. Але тут варто враховувати, що в березні компанія виплатила $920 млн боргових зобов’язань. Також варто відзначити, що $768 млн з цих $ 2,2 млрд – це депозити клієнтів, які оформили замовлення на Model 3, Model Y, друге покоління спорткара Roadster і вантажівку Tesla Semi. У той же час компанія зазначає, що будується зараз завод Gigafactory 3 в Шанхаї (виробнича лінія повинна запрацювати вже до кінця року) повністю фінансується за рахунок коштів, взятих у кредит у китайських банків. Tesla вже домовилася про відкриття кредитної лінії на $522 млн. При цьому капітальні витрати за підсумками кварталу склали $280 млн. У цю суму також увійшли ранні інвестиції в Gigafactory 3. Компанія запевняє, що з кожним новим кварталом сума грошових коштів на рахунку буде тільки рости.

Читайте также:   Служить злочинцям: винахідник C++ розкритикував біткоїн

Проте, під час конференц-колла після звіту Ілон Маск зазначив, що при сформованих обставинах ідея залучення додаткових інвестицій заслуговує розгляду. Ще недавно він впевнено заявляв, що ніякої необхідності в докапіталізації немає.

Залишається додати, що за останні два місяці Tesla внесла кілька істотних змін в стратегію (1 і 2), представила безліч нових продуктів (третє покоління станцій швидкої зарядки Supercharger V3, компактний електрокроссовер Tesla Model Y, суперкомп’ютер власної розробки Full Self-Driving для забезпечення автопілота п’ятого рівня і запуск сервісу роботаксі в 2020 році) і буквально вчора в черговий раз оновила асортимент, представивши Tesla Model S і Model X з новими електромоторами і збільшеним запасом ходу.

Читайте также:   Вчені приручили... шпинат!

На сьогодні призначено чергове слухання в рамках старого конфлікту Ілона Маска з Комісією з цінних паперів США через ті самі нещасливі твіти про викуп акцій Tesla. Раніше суддя сказав, щоб обидві сторони взяли перепочинок і повернулися з розумним планом по врегулюванню конфлікту. Коли на конференц-коллі Маска запитали про важливість перетворення компанії з публічної в приватну, він відповів, що не хотів би зробити Tesla приватною, але, «на жаль, цей поїзд пішов».

Після публікації звітності акції Tesla впали, але незначно – всього на 1,99%, хоча з початку року вони подешевшали на 23%.

Читайте також: МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ США ПІДТРИМАЛО НОВИЙ ПРОЕКТ LOOP ДЛЯ АВТОМОБІЛІВ TESLA

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *