SIM-картки за паспортами: деталі скандального законопроекту №1083

Перший день роботи Верховної Ради України 9-го скликання видався неабияк продуктивним: за один день було внесено понад 70 різних законопроектів, що стосуються найрізноманітніших питань і областей. Серед нових ініціатив не тільки вельми позитивна ідея дозволити приватним компаніям рухати космічну галузь вперед, але і вельми неоднозначний законопроект, який виразно викличе широкий суспільний резонанс і палкі дискусії, як в онлайні, так і в офлайні. Мова про внесений групою депутатів з партії «Слуга народу» законопроект No1083 «Про електронні комунікації», який охоплює стаціонарний і мобільний зв’язок, інтернет та інші види електронних комунікацій.

Почнемо з найскандальнішої зміни — блокування так званих «сірих» смартфонів, ввезених в Україну нелегально. Як відомо, питання це в силу того, що в Україні не врегульоване законодавство по паралельного імпорту — дуже непросте.

Як відомо, в українському законодавстві зараз немає чіткого формулювання, яке б вказувало на використання міжнародного або національного принципу вичерпання прав на торгову марку. Це призводить до того, що Митний реєстр об’єктів права інтелектуальної власності, який покликаний не допустити імпорт підробок, використовується деякими дистриб’юторами, вендорами та митницею для обмеження імпорту оригінальної продукції. Це фактично призводить до обмеження конкуренції і до установки єдиних цін на товари, що особливо добре видно по ринку електроніки в Україні. В кінці минулого року зʼявився законопроект No4614, який повинен був виправити ситуацію, але в підсумку ініціатива була відкликана.

Читайте также:   Google Photos переступив позначку в один мільярд користувачів, ставши дев'ятим продуктом- «мільярдником» компанії

Повертаючись до теми, раніше вже робилися спроби в тому чи іншому вигляді внести в норму, що дозволятиме блокувати вельми «сірий» імпорт телефонів. Останньою спробою був законопроект No1888, який Верховна Рада відмовилася підтримувати, попри лобіювання останнього операторами мобільного зв’язку, Українським державним центром радіочастот (УДЦР) і особисто 5-м Президентом України Петром Порошенком. І ось зараз така норма є у свіжому законопроекті No1083.

Само собою, законопроект передбачає відновлення ведення національного реєстру унікальних ідентифікаторів IMEI-кодів. Після набрання чинності цим Законом чинні оператори зможуть блокувати використання таких телефонів у своїх мережах. Тобто, працювати в мережах українських операторів «сірі» телефони не будуть.

Закон (в разі прийняття) набуде чинності 1 липня 2020 року і зворотної дії мати не буде. Тобто, всі телефони, включаючи «сірі» моделі, що використовуються в українських мобільних мережах до цієї дати, автоматично будуть занесені до реєстру. Також законопроект передбачає можливість самостійного введення IMEI в базу. Крім того, оператори додатково будуть попереджати абонентів про відсутність їх влаштування в базі. Як буде працювати цей механізм, ще належить визначити регулятору.

Читайте также:   Понад 315 тисяч доларів за шлюб

Цей законопроект також з великою ймовірністю втілить в життя сценарій, про який невпинно говорять останні кілька років, а саме — мобільний зв’язок в Україні буде тільки за паспортами. Так, законопроект передбачає обов’язкову реєстрацію всіх абонентів мобільного зв’язку. Тобто, всі абоненти, які зараз користуються послугами зв’язку анонімно, повинні будуть в обов’язковому порядку надати свої особисті дані операторам. Відповідний порядок реєстрації таких абонентів повинен буде розробити регулятор.

Обов’язкова реєстрація мобільних абонентів буде введена не відразу. Передбачено перехідний період і він становить цілих п’ять років. Датою остаточного введення норми визначено 1 січня 2024 року. З цієї дати всі оператори зобов’язані тимчасово зупинити надання послуг незареєстрованим абонентам. Якщо за два місяці вони не пройдуть реєстрацію, то надання послуг припиняється повністю.

Читайте также:   З сьогоднішнього дня українці знову можуть купувати валюту онлайн

З інших нововведень, пропонованих законопроектом, можна виділити боротьбу зі спамом і зміни, що стосуються кеш-провайдерів. Що стосується боротьби зі спамом, закон дозволяє операторам і провайдерам блокувати обладнання, якщо воно використовується для розсилки рекламних повідомлень. Кешування використовується для підвищення швидкості завантаження. Технологія використовується в тому числі піратськими кінотеатрами та іншими незаконними ресурсами. Попри те, що кеш-провайдери не можуть це контролювати, нерідкі випадки, коли відповідальність намагалися покласти саме на них. У законопроекті вперше вказується, що кеш-провайдер відповідальності за це не несе, але зобов’язаний своєчасно видалити такий контент. Як зазначає ресурс nachasi, це може поставити під загрозу діяльність Google Cache і інших сервісів в Україні, але поспішати з передчасними висновками не варто.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *