Відставка за корупцію: великий скандал в Австрії

Себастьян Курц, глава уряду Австрії з 2017 року, оголосив про свою відставку з поста федерального канцлера.

Виявилося, що прем’єр Себастьян Курц в 2016, 2018 роках за бюджетні гроші замовляв в ЗМІ публікації позитивних для себе соцопитувань. Коли інформація про це спливла звільнення Курц не уникнув.

Австрійська прокуратура заявила, що в ході розслідування проти Курца і дев’яти інших обвинувачених пройшли “обшуки в будинках в декількох місцях, включаючи окремі офіси двох федеральних міністерств”, за підтримки економічних та інформаційних експертів з судових органів.

Підозра полягає в тому, що між 2016 і 2018 роками Міністерство фінансів використовувало бюджетні кошти “для фінансування виключно політично мотивованих, іноді маніпулятивних опитувань компанії, що займається дослідженням думок, в інтересах політичної партії і її вищих функціонерів”.

Ці результати опитування були опубліковані в редакційному розділі щоденної газети і не маркірувалися рекламними оголошеннями.

Також є підозра, що відповідні посадові особи здійснювали платежі медіакомпанії в рамках медіа та рекламного співробітництва і ці платежі, по суті, впливали на редакційну діяльність.

Корупційне розслідування, спрямоване проти офісу канцлера Австрії Себастьяна Курца, викликало кризу в його правлячої коаліції з Зеленими. Керівництво Зелених оголосило, що не хоче продовжувати союз з канцлером Курцем і натомість вимагають від його Австрійської народної партії запропонувати іншу “бездоганну кандидатуру” на посаду прем’єр-міністра.

У підсумку, Курц змушений був піти у відставку. При цьому він відкинув всі звинувачення в свою сторону, але заявив, що вирішив все одно піти з посади. У разі, якби канцлер не погодився піди з посади добровільно, Зелені планували подати вотум недовіри на спеціальній сесії парламенту у вівторок.

Зрештою сторони досягли компромісу. Курц йде з посади, коаліція зберігається і представляє на посаду нового канцлера кандидатуру безпартійного політика Олександра Шалленберг, який зараз очолював МЗС Австрії. Сам Курц залишається главою партії. Аналітики припускають, що Курц залишиться тіньовим лідером Кабміну.

dev :