Уряд прийняв постанову, яка повинна дозволити працівникам вільно обирати банки для отримання зарплат і соцвиплат

Буквально днями запрацював онлайн-сервіс, який повинен покінчити з паперовими квитанціями, а вчора ще одна ініціатива Дмитра Дубілета отримала підтримку уряду. Кабмін прийняв постанову, яка повинна покласти край такому негативному явищу як «зарплатне рабство» – співробітники нарешті зможуть самі обирати бажаний банк замість нав’язуваного роботодавцем. Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

В українському законодавстві це право закріплено за кожним працівником давно, але на практиці бухгалтери підприємств найчастіше відмовляють у проханні змінити банк через супутні складнощі – для таких виплат необхідно формувати окремі платіжні документи. Але тепер все повинно змінитися. Перехід на нову систему виплати зарплат дозволить українцям вільно міняти банки, а бухгалтерам для цього не доведеться робити “зайву роботу”. Від працівника для зміни банку буде потрібно лише передати в бухгалтерію дані свого рахунку IBAN (стандарт був впроваджений раніше в цьому році), а бухгалтер зможе формувати просту відомість для всіх співробітників незалежно від обраного ними банку для обслуговування.

Сам документ ще не встиг з’явитися на сайті уряду, так що інших подробиць про те, що конкретно він змінює, і коли набере чинності немає.

Анонсуючи зміни минулого тижня, Дубілет розповідав, що банкам потрібно буде внести деякі зміни у внутрішні системи («нічого складного», за його словами). Також міністр підіймав питання про необхідність запуску гарячої лінії, на яку українці зможуть скаржитися при відмові в законній можливості вибору банку. Але в сьогоднішньому анонсі про запуск гарячої лінії немає ні слова.

Fiancoff :