SpaceX сьогодні успішно вивели 60 супутників Starlink на навколоземну орбіту

Сьогодні рано вранці американська приватна космічна компанія SpaceX після двох переносів успішно провела довгоочікуваний запуск ракети-носія Falcon 9 з першими 60 комунікаційними супутниками системи Starlink. Буквально годину тому (в 6:33 за Києвом) прийшло підтвердження про успішне розгортання супутників на орбіті. Трансляція запуску велася на YouTube-каналі SpaceX.

В рамках проекту Starlink компанія SpaceX хоче сформувати угруповання з орбітальних супутників, які забезпечать покриттям інтернету умовно весь світ. Всього SpaceX планує запустити в космос 11943 супутника, які будуть збудовані в однорангові з’єднання (кожен супутник в мережі буде самостійною одиницею, одночасно виконуючи функції і клієнта, тобто учасника мережі, і сервера, керуючого її сегментами).

Для зв’язку з наземними терміналами супутники оснащуються трансмітерами з фазованими антенними решітками і технологією формування спрямованої діаграми. Це дозволить їм працювати як адаптивна мережа, переводячи вільні канали на ті ділянки планети, де в даний момент знаходиться найбільше активних користувачів. Між собою супутники будуть обмінюватися даними через лазерний зв’язок (перші супутники такої можливості не отримали).

Орбітальне угруповання буде розбите на три підгрупи на орбітах різної висоти: 7518 супутників займуть кругові орбіти з висотою 340 км, ще 1584 розмістяться на круговій орбіті з висотою 550 км, 2841, що залишилися, працюватимуть на орбіті з висотою 1150 км.

Ці перші 60 супутників будуть працювати на висоті 550 кілометрів. Так, ракета доставила їх на орбіту висотою 440 кілометрів, а до цільових орбіт вони доберуться самостійно за допомогою власних двигунів на ефекті Холла, що працюють на криптоні. Крім двигунів, супутники оснащуються також навігаційною системою Startracker для високоточного розміщення в потрібному місці і системою запобігання зіткнень. Вони здатні відстежувати уламки на орбіті і автоматично коректувати траєкторію, щоб уникнути зіткнення.

Запущені супутники сильно відрізняються від двох перших прототипів, запущених на орбіту в лютому 2018 року. Інженери SpaceX оптимізували конструкцію, надавши їм плоску і компактну форму, що дозволяє максимально ефективно використовувати простір усередині головного обтічника ракети, складаючи супутники в стеки з високою щільністю розміщення.

Читайте також: SRTARLINK ВСЕ БЛИЖЧЕ: SPACEX ПОДАЛА ЗАЯВКУ НА УСТАНОВКУ НАЗЕМНИХ СТАНЦІЙ

Fiancoff :