МОЗ: 1 липня ЄС не відкриє кордони для українців

У нашій країні перевищено показник за кількістю нових випадків на 100 тисяч населення

З 1 липня в’їзд в ЄС буде дозволений для тих країн, захворюваність на коронавірус в яких становить 16 і менше активних випадків захворювання на 100 000 населення. В Україні на цю мить індикатор карантину дорівнює 57-ми. Про це на брифінгу заявив глава МОЗ Максим Степанов.

– Якщо ми говоримо про країни ЄС, звичайно керівництво цього союзу в першу чергу турбується про здоров’я своїх громадян. За індикаторами, за показниками, які встановлюються на території ЄС, він становить кількість активних хворих на рівні 16 і менше осіб. Це ті країни, які знаходяться в “зеленій зоні” і можуть спокійно подорожувати в країни ЄС. Якщо говорити про Україну – у нас цей показник становить вже 57 на 100 000 населення. Тобто протягом 2 тижнів у нас шалений ріст, – зазначив Степанов.

Він підкреслив, що в зв’язку з цим для українців “будуть певні обмеження щодо поїздок в країни ЄС”. При цьому Степанов зазначив, що обмеження не стосуватимуться певних категорій громадян – перш за все це будуть дипломати, громадяни, які їдуть на сезонну роботу в сільськогосподарському секторі. Це громадяни, які їдуть на навчання до країн ЄС. Люди, які чекають притулку в країнах ЄС.

– Але все-таки у нас з країнами ЄС діє безвізовий режим. Звичайно, цей список є динамічним і якщо ситуація з рівнем захворюваності покращиться, все буде переглянуто, – додав Степанов.

Своєю чергою ВВС повідомило, що з 1 липня ЄС дозволить в’їзд громадянам 14 країн. У цей список увійшли Чорногорія, Сербія, Грузія, Канада, Алжир, Австралія, Японія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Південна Корея, Таїланд, Туніс, Уругвай.

Також кордону можуть бути відкриті для громадян Китаю, якщо китайський уряд запропонує взаємну угоду для мандрівників з ЄС. Процедура ЄС по формалізації списку і критеріям, за якими країни оцінюються як безпечні, повинні бути завершені до 12 годин дня у вівторок.

Повідомляється, що список узгодили принаймні 55% країн ЄС, які представляють 65% населення ЄС, тобто кваліфікована більшість.

На цей момент в Україні коронавірус підтверджений у 44 334 осіб. За останню добу – 706 нових випадків. Від ускладнень, викликаних хворобою, померли 1 159 осіб, одужали – 19 115.

Fiancoff :