Кількість районів в Україні хочуть зменшити втричі

Зараз цих територіальних одиниць налічується 490

В рамках нового етапу децентралізації влади в Україні – формування субрегіонального рівня – хочуть зробити втричі менше районів, ніж 490, що налічуються зараз. Про це під час засідання Кабміну 12 червня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

– Зараз існує на карті 490 районів. Їх пропонується укрупнити і створити втричі менше. Фактично чинний районний поділ було створено ще за часів СРСР в першій половині минулого створення. Це не відповідає дуже багатьом сучасним стандартам, тому потрібно наводити порядок. Зараз є райони, де проживає 5 тисяч осіб, і є райони, де проживає понад 180 тисяч осіб. Є великі перекоси в субвенціях, дотаціях, здатності цих районів, – сказав він.

Шмигаль також додав, що після проведення місцевих виборів хочуть створити 1470 територіальних громад. Нагадаємо, що голосування за мерів, глав ОТГ, депутатів місцевих, районних та обласних рад має пройти в Україні 25 жовтня.

Завдяки скороченню кількості районів за довідками чи іншими послугами людям не треба буде їхати в районний центр. Українці зможуть отримати всі послуги та оформити довідки в громаді. Крім того, реформа децентралізації посприяє наповненню місцевих бюджетів та бюджетів громад. 60% ПДФО (податку на доходи фізичних осіб) залишаться в громадах. На рахунки громад будуть надходити податки на нерухомість і землю. Їх можна витратити на освітлення вулиць, комфортні школи, спортивні майданчики і сучасні лікарні.

Fiancoff :