Змиріться з хаосом: 5 порад, як керувати компанією, працюючи вдома з дітьми

Пандемія коронавіруса звалилася, не побоюся цього слова, як сніг на голову, заставши батьків зненацька. Переведення на віддалену роботу далося легко далеко не всім. Звідси стрес, зниження показників, хронічна втома і роздратованість. Однак усього цього можна уникнути, організувавши роботу батьками і трудову діяльність належним чином. Мами й тата в усьому світі поєднують віддалену роботу і виховання дітей уже досить давно. За цей час у них з’явилася можливість зробити безліч помилок, засвоїти деякі уроки, підібрати оптимальний розпорядок дня і навіть придумати кілька лайфхаків, за допомогою яких виходить працювати з дому з дітьми та знаходити час на виконання важливих завдань. Всім працюючим батькам довелося нелегко. Проте, найчастіше з додатковим навантаженням стикаються саме жінки. Як їм вдалося знайти баланс між веденням бізнесу з дому і вихованням дітей?

Американський Forbes Woman дізнався у жінок-керівників компаній, до яких висновків про суміщення роботи та батьківства вони прийшли за час карантину і які поради можуть дати всім, хто опинився в подібній ситуації. У всіх батьків є свій власний підхід. Поговоривши з засновницями різних компаній і надихнувшись їх досвідом, Forbes зібрали кращі поради для матерів, яким зараз доводиться працювати віддалено і займатися вихованням дітей.

Ергономічність робочого простору

Засновниця телемедичної платформи для жінок CurieMD Леслі Месерву розповідає, як важливо замикати двері у свій імпровізований офіс: «У мене двоє прекрасних дітей. Вони досить добре вміють читати – за винятком тих випадків, коли на двері в мою спальню (тобто мій офіс) висить табличка з написом «Мамі потрібно відповісти на робочий дзвінок. Не входьте, якщо це не дуже терміново». Я могла б з тим же успіхом повісити табличку з написом «Будь ласка, ввірвіться в кімнату з гуркотом і голосно запитаєте мене, чому молоко закінчилося і чому вам потрібно розвантажити посудомийну машину». Я почала замикати двері на ключ під час робочих дзвінків. Це відмінно спрацювало! Проте, мені шкода визнавати, що ця система не спрацює, якщо у вас маленькі діти. Однак вона, можливо, відмінно підійде тим, у кого є діти старшого віку, як у мене», – зазначає підприємниця.

Леслі Месерву також вирішила купити офісне обладнання, яке нагадувало б їй про її звичайне робоче  місце. «Сподіваючись на краще, я спершу явно недооцінила те, як довго триватимуть режим самоізоляції та дистанційне навчання. Спочатку я не думала, що мені варто купувати ще один великий комп’ютерний монітор, зручну бездротову гарнітуру й ергономічний письмовий стіл. Я помилялася. Нещодавно я замовила все це і тепер з нетерпінням чекаю того моменту, коли я зможу в комфортних умовах ефективно працювати з дому», – додає вона.

Запропонуйте дітям взяти участь в декількох нарадах

Саме так чинить Еллісон Еванс, співзасновниця компанії з виробництва миючих засобів Branch Basics. Вона закликає всіх своїх підлеглих слідувати її прикладу. «В цей унікальний і непростий час ми ввели цілком логічну корпоративну політику – дітям вхід дозволений! Саме тому іноді наші відеоконференції супроводжуються хихиканням, проханнями, сльозами, ниттям, затримками та чемними нагадуваннями про те, що потрібно перевести мобільні телефони у беззвучний режим. У такі часи нам, працюючим мамам і в цілому батькам, потрібно робити все можливе, щоб всі ми могли поєднувати віддалену роботу і виховання дітей. Ми можемо і будемо робити це. Ми станемо сильнішими та подолаємо всі труднощі», – підкреслює Еванс.

Засновниця і генеральний директор платформи для збору відгуків stellarreviews.com Еллісон Дауні дотримується схожого підходу. «В день закриття шкіл я провела збори для всіх співробітників нашої компанії й закликала їх запропонувати своїм дітям взяти в них участь. Діти до сих пір часто беруть участь в наших ранкових планерках як безмовні (або не дуже) спостерігачі. Крім того, я витягла ще один важливий урок. Якщо я скажу дітям, що я зможу пограти з ними в певний час, вони не будуть заважати мені працювати. Наприклад, я можу сказати їм, що об 11 ранку ми можемо помалювати разом. До цього часу вони не будуть відволікати мене від роботи», – розповідає Дауні.

Залучайте дітей до своєї роботи

Засновниця бренду натуральної косметики Primally Pure Бетані Макденіел дозволяє своїй  маленькій дитині «тестувати» нові доглядові засоби. «Якщо я експериментую з новим продуктом або формулою, я завжди дозволяю своїй трирічній дочці нанести продукт на шкіру й понюхати його, щоб залучити її до роботи», – зазначає Макденіел.

Засновниця і генеральний директор сервісу підписки на розвивальні дитячі набори KiwiCo Сандра О Лінь розповідає про те, що її дочка випадково почула, як вона розмовляє з колегами під час робочої відеоконференції. Пізніше дочка зазначила, що голос її матері звучав зовсім по-іншому. «Насамперед я подумала про те, що було б потішно, якби мої діти критикували мене під час роботи. Потім я зрозуміла, що тепер у моїх дітей є унікальна можливість більше дізнатися про те, хто я, і чим я займаюся. Зараз ми працюємо з дому, а наші діти знаходяться на дистанційному навчанні. Згодом у нас з’являється все більше точок дотику. Ми дізнаємося більше про те, хто чим займається. На мою думку, це дуже здорово, що під час режиму самоізоляції діти можуть оцінити, наскільки багатогранні їхні батьки», – підкреслює О Лінь.

Після початку пандемії коронавіруса Covid-19 засновниця і генеральний директор сервісу порівняння цін на медичні послуги ClearHealthCosts Джинн Піндер навіть найняла свою дочку на роботу. «Моя 26-річна дочка недавно переїхала з Лос-Анджелеса назад в Нью-Йорк. Вона планувала знову почати жити в її улюбленому місті і знайти роботу. Однак пандемія засмутила все її плани. Зараз вона живе з нами і працює в моїй компанії, паралельно розвиваючи свої журналістські здібності. Фібі – відмінна журналістка. Я рада, що зараз вона працює зі мною. Якщо у вас є можливість залучати дітей в свою роботу, робіть це. Це піде на користь не тільки вашим дітям і вам самим, але і вашому бізнесу », – розповідає Піндер.

Чіткий розпорядок дня – наше все

Засновниця і генеральний директор мережі коворкінгів The Riveter Емі Нельсон керує своєю компанією з дому і паралельно займається вихованням чотирьох дітей. Вона завжди вважала, що ключ до успіху – це баланс між роботою і сім’єю. «Я дуже змінила свій розпорядок дня. Зараз я прокидаюся і потім обов’язково проводжу час зі своїми дітьми. Я починаю працювати тільки о 10 ранку. До пандемії я постійно починала працювати вже о 8 ранку. Однак я зрозуміла, що для мене найкращий спосіб почати день – це пограти в саду з дівчатками, поснідати та помалювати з ними. Я не можу бути продуктивною з 8 ранку і до 6 вечора, сидячи за письмовим столом і проводячи відеоконференції по Zoom. Мені здається, що якщо я ділю свій день на частини, то я можу більш ефективно працювати та проводити більше часу з дітьми», – каже Нельсон.

Засновниця бренду одягу для вагітних HATCH Аріана Голдман також практикує цей підхід. «На мою думку, відчуття, що у нас є певний розпорядок дня, так чи інакше допомагає нам. Ми з чоловіком починаємо щоранку з моменту тиші, наприклад, з невеликої прогулянки. Ми також робимо кілька глибоких вдихів перед тим, як почати працювати. Так ми готуємо себе до того, що принесе нам новий день (або чергові новини). Ми намагаємося звірятися з нашим розкладом, щоб орієнтуватися в потоці різних завдань і відеоуроків в Zoom. Крім того, я вважаю, що дуже важливо завершувати день невеликим ритуалом, щоб «робота з дому» не перетворювалася в роботу 24 години на добу і 7 днів на тиждень», – зазначає Голдман.

Полетт Пантоха з компанії Blu Digital Group розповідає, що її головне правило – це стабільність. «Ми прокидаємося в один і той же час, а потім знімаємо піжами та надягаємо звичайний одяг. Ми також їмо і лягаємо спати в один і той же час. Це дуже важливо для нас. Ми хотіли створити якусь видимість стабільності. Ми з дружиною працюємо на повну ставку, тому ми, на жаль, не можемо приділяти нашим синам занадто багато уваги. Це дійсно нелегко! Ми всіляко намагаємося зайняти їх. Зараз у них є дитячий стіл для ігор з водою і піском, а також батут. Вони можуть стрибати на батуті, якщо на вулиці гарна погода. Ми також включаємо для них розвивальні ігри на iPad, щоб вони могли розважатися, але одночасно й вчитися», – каже Пантоха.

Змиріться з хаосом

Кімберлі Лапідес веде блог eatsleepwear.com і вважає, що в ці непрості часи кожен робить те, що йому під силу. На думку Лапідес, цього цілком достатньо. «Мені б хотілося, щоб у мене була чарівна формула, за допомогою якої можна було б досягти ідеального балансу між роботою та сім’єю. Але це неможливо. Балансу між роботою та сім’єю не існує. Є хороші дні, а є погані. Для мене ключ до успіху – це працювати, поки у мого сина сон-годинка. Крім того, пізно ввечері я іноді наливаю келих вина і відкриваю ноутбук, щоб спокійно попрацювати над тими завданнями, які я не встигла виконати через те, що я завжди ставлю на перше місце виховання дитини. До народження сина я ніколи по-справжньому не цінувала свій вільний час. Але тепер, коли моїм життям керує маленький син, я стала на подив продуктивно працювати протягом тих кількох годин на день, коли мені це вдається», – розповідає Лапідес.

Діаті Шарма з сервісу доставлення їжі FoodToEat.com закликає всіх змиритися з хаосом і безладом. «Люди постійно питають мене про те, як я доглядаю за собою. Чесно кажучи, у мене просто немає на це часу, адже ми з чоловіком управляємо двома різними компаніями з дому, в якому ми живемо з двома маленькими дітьми. Тому я залучаю дітей до мого догляду за собою. Вони тренуються разом зі мною. Спочатку ми разом займаємося йогою і медитуємо, а потім робимо вправи з відеотренування для дітей. Зараз вони постійно проводять час зі мною, але це все ж краще, ніж цілий день сидіти перед ноутбуком у своїй кімнаті й тільки працювати», – додає Шарма.

Засновниця онлайн-платформи для дівчат GOLD Comedy Лінн Харріс ставиться до ситуації, що склалася з гумором. «Це ідеальний час для підприємниць з дітьми, адже зараз вони можуть працювати над розвитком своїх стартапів. Особливо, якщо головне завдання стартапу полегшити життя працюючих батьків. Припустимо, що ви будете розвивати свою компанію з черепашачою швидкістю. «Черепаша швидкість» – це назва коктейлю з джина й огіркового розсолу, який ви приготуєте на 47-й день самоізоляції», – з усмішкою каже Харріс.

Бути батьками – не просто. Але ще більш непросто дотримуватися самовладання і не перетворюватися з “злу мегеру”, коли твої чада вимагаю уваги та просто не дають нормально працювати. Якщо ви до цього часу не знайшли омріяного балансу, працюючи віддалено, поради від успішних жінок повинні вам допомогти. Поєднувати успішну кар’єру та успішну роботу мамою – це реально! Терпіння й успіхів вам, дорогі бізнеследі!

Fiancoff :