Не скоро: у Мінцифри озвучили терміни впровадження 5G в Україні

Запуск комерційних мереж звʼязку пʼятого покоління буде можливим у 2022 рік. Такі терміни позначив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Шелест.

«Я думаю, що реальне використання 5G у нас з’явиться через три роки. Такі ж припущення висловлювали й українські мобільні оператори. Глава Національної комісії регулювання зв’язку та інформатизації Олександр Животовський заявляв, що тендери можуть пройти і раніше. Але у 2020 році працюючих 5G-мереж в Україні точно не буде», – сказав Олександр Шелест.

За словами чиновника, головне завдання 5G – виробити корисні «кейси», адже п’яте покоління, на думку Шелеста, призначене насамперед для бізнесу.

Він також зазначив, що в Україні вже проявилися потреби в 5G, привівши досить цікавий приклад: як розповів чиновник, в сільському господарстві компанії зацікавлені в використанні безпілотних тракторів, де через високі затримки не можна використовувати 4G.

Також заступник міністра цифровий трансформації заявив, що Україна повинна використовувати для 5G ті ж діапазони що і в Європі – 700 МГц, 3,4-3,8 ГГц і 27 ГГц. Він висловив упевненість вже у 2020 році розв’язати питання з вивільненням першого (790-862 МГц) і другого (694-790 МГц) діапазонів.

Нагадаємо, що НКРЗІ виділила смуги радіочастот для створення пілотних зон мереж зв’язку п’ятого покоління — тестувати будуть з 1 грудня 2019 року по 31 травня 2020 року в Києві, Дніпрі, Харкові, Львові, Одесі та Черкасах. Незабаром відбудеться тендер і операторам видадуть відповідні ліцензії для розширення покриття 4G.

Fiancoff :