Через коронавірус країни ЄС закривають зовнішні кордони на 30 днів

Також було прийнято рішення відкласти черговий саміт, запланований на 26 та 27 березня

Лідери ЄС домовся закрити зовнішні кордони ЄС і Шенгенської зони як мінімум на 30 днів у зв’язку з пандемією коронавіруса. Про це президент ЄК Урсула фон дер Ляйен написала в Twitter після саміту.

– Під час саміту Європейської ради, що проходив по відеоконференції, держави-члени ЄС схвалили пропозиції Єврокомісії щодо прикордонних заходів, економіки, спільних державних закупівель та досліджень для боротьби з коронавірусом, – підкреслила Ляйен.

У самій заяві, розміщеній на сайті Європейської ради, повідомляється, що лідери країни погодилися з такими заходами для “обмеження поширення вірусу в глобальному масштабі”. Вони також схвалили керівні принципи, запропоновані Комісією з управління кордонами.

– Ми повинні забезпечити пропуск ліків, продуктів харчування і товарів, і наші громадяни повинні мати можливість подорожувати в свої країни, – сказав президент Європейської ради Шарль Мішель, – слова якого цитує Європейська правда.

Країни ЄС також наголосили на необхідності обміну інформацією, розробки вакцини і надання її всім нужденним. В цьому відношенні вони продемонстрували підтримку європейським компаніям.

Лідери ЄС також вирішили відкласти черговий саміт, запланований на 26 та 27 березня. Вони домовилися провести ще одну відеоконференцію на наступному тижні.

Fiancoff :