В Естонії понад 43 % виборців проголосували онлайн

Естонія – світовий еталон впровадження цифрових технологій в державне управління. Чого тільки варта її система електронного уряду, на яку всі рівняються. І ось зараз ми дізналися про чергове видне досягнення цієї технологічно сучасної країни – на нещодавно відбувшихся виборах до парламенту Естонії через інтернет були подані рекордні 247 232 голоси, 43,8% від загального числа.

Так, це Естонія, яка ще в 2001 році запропонувала використовувати інтернет як один із засобів подачі голосів, а в 2005 році успішно реалізувала цю ідею на практиці, ставши першою країною, яка запропонувала загальнонаціональні вибори місцевих органів влади через інтернет. Але результат вражає, особливо з урахуванням того, що на виборах в Європарламент в Естонії в 2009 році онлайн голосували всього 16% естонців.

Читайте также:   Новости за 8 марта от Деньги Плюс

Як згадано вище, перші вибори з використанням системи інтернет-голосування пройшли в Естонії в 2005 році. Це було загальнонаціональні вибори місцевих органів влади, тоді 9317 виборців проголосували через Інтернет. Технологія передбачає використання естонської ID-карти. Це смарт-карта з вбудованим електронним чіпом, підтримуваним державною інфраструктурою відкритого ключа, що дає право як безпечної віддаленої аутентифікації, так і юридично обов’язкового цифрового підпису.

Читайте також: ПАВЛО РОЗЕНКО: ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ ЗРОСТАЄ БІЛЬШ ШВИДКИМИ ТЕМПАМИ, НІЖ ОЧІКУВАЛОСЯ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *