Стоп Лосс ордери і як їх виставляти

Стоп Лосс (з англ. Stop Loss – “зупинити збиток”) – наказ ​​брокеру закрити угоду коли вона досягне певного, встановленого вами, рівня ціни. Якщо ви визначили певну суму  більше якої ви не бажаєте втрачати, то ви задаєте рівень при якому угода автоматично закриється, фіксуючи мінімальний збиток. Коли відкривається ордер на купівлю, то стоп-лосс  ставиться на рівні нижче відкритої позиції. Адже завдання тут звести до мінімуму ймовірність отримання збитку і зберегти депозит в ситуації, коли котирування на ринку починають різко знижуватися. А коли відкриваються позиції на продаж, стоп-лосс повинен перевищувати рівень відкритого ордера, таким чином втрати будуть мінімальними якщо ціни раптом  поповзуть вгору. 

Навіщо взагалі виставляють Стоп Лосс?

Щоб повністю контролювати процес торгівлі, дуже важливо постійно слідкувати за  ситуацією на ринку. Зробити це не завжди виходить. Відповідно, щоб убезпечити свій депозит від негативних ринкових коливань, використовують Стоп Лосс на рівні, який  вважають припустимим для можливих збитків. Ще одна причина, по якій трейдери встановлюють стоп-накази – робота в короткострокових угодах і періоді серйозної волатильності. Короткостроковими угодами трейдери ризикують значно більше, ніж середньостроковими та довгостроковими. Відповідно, їм необхідно ще більше турбуватися про попередження своїх ризиків, в тому числі і шляхом виставлення стоп-наказів. Нарешті, Стоп Лосси допомагають трейдерам знизити ризики за різних технічних обставин (наприклад, переривання звʼязку з торговим сервісом). Якщо трейдер заздалегідь подбав про виставлення Стоп Лосса, брокер автоматично закриє угоду по досягненню зазначеного рівня. 

Тейк Профіт ордери і як їх виставляти

Тейк Профіт (з англ. Take Profit) – це вид відкладеного наказу брокеру, який закриває позицію як тільки ціна торкнеться  вказаного значення, тим самим фіксуючи досягнутий рівень прибутку. Якщо ціна дійде до позначки Тейк Профіта, то угода автоматично закриється і зафіксує отриманий прибуток. Виставлення параметрів тейк профіт може здійснюватися як безпосередньо при відкритті нової позиції, так і після, під час модифікації вже виставленого раніше ордера, адже ви завжди можете змінити встановлене значення в ту чи іншу сторону.

Навіщо потрібен Тейк Профіт?

Зазвичай трейдери більше звертають увагу на виставляння ордерів стоп лосс, прибутковий наказ відходить на друге місце, але все ж таки цінність цього відкладеного ордера можна порівняти з цінністю Стоп Лосса. Адже існують ситуації коли без виставлення тейк профіт просто неможливо обійтися. Трейдери не завжди можуть без перерви спостерігати за ринком і чекати потрібних моментів. В цьому випадку, такий відкладений ордер на закриття позиції буде свого роду страховкою.

Переваги та недоліки Стоп лосс і Тейк профіту

В першу чергу варто відзначити, що обидва інструменти дозволяють мінімізувати ризики, обмежуючи можливий збиток і прибуток в будь-яких значеннях. Звичайно, можна управляти ризиками без них, але досить часто спрацьовує  психологічний фактор, який призводить до небажаних наслідків. Мінусом цих інструментів можна назвати те, що при встановленні ліміту на прибуток або збиток трейдер обмежує себе в гнучкості прийняття рішення. Якщо він бачить, що прибутку є куди рости, він природно не буде цьому перешкоджати і обривати свій дохід. Однак при неправильно встановленому ліміті максимізувати свій дохід не завжди вдається. Та ж сама ситуація може бути з обмеженнями по збитку, однак тут ризики набагато вище. Графік не може нескінченно зростати або нескінченно падати. 

Як виставляти Стоп Лосс і Тейк Профіт

Немає конкретних значень того чи іншого показника, за яких він буде максимально вигідним. Кожна ситуація на фінансовому ринку є унікальною в силу багатьох факторів: суми вашої угоди, вашого депозиту, рівня ризику, волатильності, аналізу світової політичний ситуації і так далі. Єдина практичний порада – завжди визначайте грошову вартість лота і суму прибутку або збитку в разі зміни графіка на один пункт. Визначте скільки Ви готові втратити або недоотримати, а в залежності від цього вже встановлюйте ліміти.  І обовʼязковим є виставлення Стоп Лосс і Тейк Профіт в разі якщо ви не маєте змоги постійно сидіти за монітором і стежити за ситуацією на ринку, так як є ймовірність понести істотні втрати, вчасно не зафіксувавши невеликий збиток або ж прибуток. 

Читайте также:   Сколько весят все деньги мира?

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 3715

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *