Чиказька товарна біржа – історія і сучасність

Чиказька товарна біржа – одна з найстаріших товарно-сировинних бірж світу, котра являє собою некомерційну корпорацію. Її завдання полягають в наданні простору для ф’ючерсної та опціонної торгівлі, зборі та поширенні інформації про ринок, підтримуванні клірингового механізму та контролю за виконанням правил торгівлі. Це ринок опціонів, ф’ючерсних контрактів на сільськогосподарську продукцію, метали й кошти.

Історія виникнення Чиказької біржі

Chicago Board of Trade (CBOT) була заснована в 3 квітня 1848 р групою з ініціативи 82 заповзятливих торговців зерном, тим самим ставши найстарішою і однією з найбільших в світі бірж ф’ючерсної торгівлі. Спочатку вона являла собою великий сільськогосподарський ринок, на якому централізовано продавалося і купувалося зерно. Працівники біржі інспектували якість товару, що виставлявся на продаж, і його відповідність заявленій ціновій категорії.

У 1864 році керівництво біржі, фактично розробило концепцію ф’ючерсної торгівлі. Для цього був створений шаблон стандартного контракту, за яким обумовлену кількість зерна купували або продавали з гарантією поставки в майбутньому за ціною встановленою на відкритому аукціоні в момент угоди. До сьогодні 80% обсягу світових торгів ф’ючерсами на зерно проходить через біржу CBOT, в торговому залі якої одночасно працюють більш ніж 3600 трейдерів.

7 квітня 1986 року CBOT поглинула біржу «The MidAmerica Exchange». 

Чиказька біржа – сучасність і рух вперед

У 2002 році CBOT спільно з OneChicago запустила трейдинг ф’ючерсами на окремі акції. У січні 2003 року радою директорів було схвалено введення технології LIFFE CONNECT, котра значно спрощує проведення електронних торгів. 16 квітня CBOT і CME підписали угоду про те, що CME буде здійснювати кліринг та супутні процедури з усіх продуктів, які котируються на CBOT. Перехід на нову електронну торгову систему і сторонній алгоритм клірингу був завершений 2 січня 2004 року.

14 квітня 2005 року на засіданні ради директорів було прийнято рішення про реструктуризацію біржі, перевівши її в статус комерційного акціонерного холдингу та комерційної членської біржової організації. 19 жовтня в рамках публічного розміщення IPO на NYSE було виставлено 3,2 млн акцій CBOT за ціною $ 54,00 за папір. У перший же день торгів акції підскочили на 49%, закрившись на рівні $ 80,50. Вже 17 жовтня 2006 року CME і CBOT оголосили про злиття і створення біржового холдингу CME Group. В результаті об’єднання, що остаточно завершилося 12 липня 2007 року, всі основні класи активів стали доступні для торгів на єдиній торговельній площадці. Зараз на біржі активно розвивається торгівля свопами і ведеться блок-трейдинг – проходять кліринг угоди великого обсягу, укладені поза ринком.

Хто на біржі?

Для того, щоб взяти участь в торгівлі на Чиказькій біржі, чоловіки мають бути старше 21 років, з хорошою репутацією і знову прийняті в її члени за рекомендацією двох інших членів біржі. Після свого обрання, новий член біржі повинен викупити своє членство і внести вступний внесок в Чиказьку асоціацію торгівлі протягом 30 днів. В залежності від категорії членства, член біржі має змогу торгувати всіма або окремими видами товарів. 

Діяльність Чиказької Торгової Біржі контролюється Чиказькою Торговою Асоціацією, що розробляє правила і умови торгівлі. Керує даною організацією Рада директорів, в склад якої входить 24 члени.  Для здійснення операцій в торговому залі щоденно збирається декілька сотень її учасників. Торги відбуваються ф’ючерсними контрактами у так званих «ямах», кожна з яких має своє призначення. Найбільш активні «ями» відведено для торгів соєю, бобами, кукурудзою,  соєвим маслом, борошном та зерновими культурами (такими як: пшениця овес тощо).

 

Читайте также:   Аверс, реверс, гурт и опушка

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 2508

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *