Астрономи зважили нашу галактику за допомогою надпотужних телескопів

За допомогою телескопів Gaia і Hubble астрономи виконали найточніші розрахунки маси Чумацького шляху. Стаття з результатами відповідного дослідження опублікована в журналі The Astrophysical Journal.

До цього моменту вважалося, що маса Чумацького шляху, в якому знаходиться наша Сонячна система, лежить в межах від 500 млрд до 3 трлн сонячних мас. Згідно ж зі свіжими дослідженнями, галактика важить приблизно 1,5 трильйона сонячних мас (це одиниця виміру маси зірок і інших астрономічних об’єктів, позначається M☉ і дорівнює масі Сонця: (1,98847 ± 0,00007) ⋅1030 кг). Це значення поміщає Чумацький Шлях в клас галактик з масою вище середнього: найлегші галактики, за оцінками астрономів, мають масу близько мільярда сонячних мас, а найважчі – приблизно 30 трильйонів.

Читайте также:   Удивительные и дорогие монеты евро

Відповідно до сучасних уявлень, чим важче галактика, тим швидше об’єкти обертаються навколо неї. Тому для розрахунку маси нашої Галактики астрономи за допомогою телескопів відстежували швидкості об’єктів, що рухаються навколо неї. В даному випадку мова йде про кульові зоряні скупченнях, які обертаються навколо галактичного центру. За допомогою даних Hubble і Gaia фахівці оцінили швидкість безлічі таких кластерів: дані Gaia включали інформацію про 34 кульових зоряних скупченнях на відстані до 65 000 світлових років, а дані Hubble – інформацію про 12 таких скупчень на відстані до 130 000 світлових років.

Що цікаво, видима частина галактики Чумацький шлях важить дуже малу частку від загальної маси: сотні мільярдів зірок в нашій галактиці становлять всього кілька відсотків маси, навіть надмасивна чорна діра в центрі має масу близько чотири мільйони сонячних мас. Тоді як більша частина припадає на так звану темну матерію.

Читайте также:   "Укрзалізниця" готовит массовые реформы впервые за 15 лет

Темна матерія як і раніше є однією з головних загадок сучасної науки і давно розбурхує уми наукових світил. Ця гіпотетична форма матерії не випускає електромагнітного випромінювання і безпосередньо не взаємодіє з ним, тому її настільки важко вловити.

Прямо зараз безліч дослідницьких груп по всьому світу активно працюють над розгадкою таємниці темної матерії, здатної повністю перевернути наше уявлення про фундаментальні процеси у Всесвіті.

Читайте також: NASA ЗАПУСКАЄ НОВИЙ ПРОЕКТ З ДОСЛІДЖЕННЯ ЧУМАЦЬКОГО ШЛЯХУ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *