Аномальна хвиля спеки спровокувала масове танення льодовикового щита Гренландії

Дослідники переживають, що під час найсильнішого аномального потепління цього липня в Гренландії, коли температура там була на понад 10°С вищою за сезонні норми, різко збільшилася площа масового танення місцевого крижаного щита.

На півночі острова температура в кінці липня перевищила 20°С, що понад удвічі вище нормальної середньої температури цього періоду. Наприклад, в аеропорту Нерлер Інаат на північному сході Гренландії 29 липня зафіксовано 23,4°С: це рекорд за весь час спостережень.

За даними вчених, з 28 липня крижаний щит Гренландії танув приблизно по 8 млрд тонн на день. Це вдвічі перевищує середній річний показник.

Як висловилися на Polar Portal, масове танення, хоч і не таке екстремальне, як у 2019-му, за один цей день дало об’єм води, якого вистачило б, щоб покрити п’ятисантиметровим шаром територію, уп’ятеро більшу за Крим.

Територія, де сталося масове танення, нинішнього року більша, ніж два роки тому. Тим часом науковці заспокоюють: прохолодний початок літа й опади в той час дають надію, що річний схід льодовикового покриву залишиться в межах історичної норми.

За даними європейських дослідників, до 2100 року рівень океану підніметься на 10-18 см. Це станеться на 60% швидше, ніж передбачалося раніше.

dev :