Аномальна хвиля спеки спровокувала масове танення льодовикового щита Гренландії

Аномальна хвиля спеки

Дослідники переживають, що під час найсильнішого аномального потепління цього липня в Гренландії, коли температура там була на понад 10°С вищою за сезонні норми, різко збільшилася площа масового танення місцевого крижаного щита.

На півночі острова температура в кінці липня перевищила 20°С, що понад удвічі вище нормальної середньої температури цього періоду. Наприклад, в аеропорту Нерлер Інаат на північному сході Гренландії 29 липня зафіксовано 23,4°С: це рекорд за весь час спостережень.

За даними вчених, з 28 липня крижаний щит Гренландії танув приблизно по 8 млрд тонн на день. Це вдвічі перевищує середній річний показник.

Як висловилися на Polar Portal, масове танення, хоч і не таке екстремальне, як у 2019-му, за один цей день дало об’єм води, якого вистачило б, щоб покрити п’ятисантиметровим шаром територію, уп’ятеро більшу за Крим.

Читайте также:   Live Business: Как начать бизнес с нуля?

Територія, де сталося масове танення, нинішнього року більша, ніж два роки тому. Тим часом науковці заспокоюють: прохолодний початок літа й опади в той час дають надію, що річний схід льодовикового покриву залишиться в межах історичної норми.

За даними європейських дослідників, до 2100 року рівень океану підніметься на 10-18 см. Це станеться на 60% швидше, ніж передбачалося раніше.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *