SpaceX сьогодні успішно вивели 60 супутників Starlink на навколоземну орбіту

Сьогодні рано вранці американська приватна космічна компанія SpaceX після двох переносів успішно провела довгоочікуваний запуск ракети-носія Falcon 9 з першими 60 комунікаційними супутниками системи Starlink. Буквально годину тому (в 6:33 за Києвом) прийшло підтвердження про успішне розгортання супутників на орбіті. Трансляція запуску велася на YouTube-каналі SpaceX.

В рамках проекту Starlink компанія SpaceX хоче сформувати угруповання з орбітальних супутників, які забезпечать покриттям інтернету умовно весь світ. Всього SpaceX планує запустити в космос 11943 супутника, які будуть збудовані в однорангові з’єднання (кожен супутник в мережі буде самостійною одиницею, одночасно виконуючи функції і клієнта, тобто учасника мережі, і сервера, керуючого її сегментами).

Для зв’язку з наземними терміналами супутники оснащуються трансмітерами з фазованими антенними решітками і технологією формування спрямованої діаграми. Це дозволить їм працювати як адаптивна мережа, переводячи вільні канали на ті ділянки планети, де в даний момент знаходиться найбільше активних користувачів. Між собою супутники будуть обмінюватися даними через лазерний зв’язок (перші супутники такої можливості не отримали).

Читайте также:   К 2020 году Калифорния полностью перейдет на солнечные батареи

Орбітальне угруповання буде розбите на три підгрупи на орбітах різної висоти: 7518 супутників займуть кругові орбіти з висотою 340 км, ще 1584 розмістяться на круговій орбіті з висотою 550 км, 2841, що залишилися, працюватимуть на орбіті з висотою 1150 км.

Ці перші 60 супутників будуть працювати на висоті 550 кілометрів. Так, ракета доставила їх на орбіту висотою 440 кілометрів, а до цільових орбіт вони доберуться самостійно за допомогою власних двигунів на ефекті Холла, що працюють на криптоні. Крім двигунів, супутники оснащуються також навігаційною системою Startracker для високоточного розміщення в потрібному місці і системою запобігання зіткнень. Вони здатні відстежувати уламки на орбіті і автоматично коректувати траєкторію, щоб уникнути зіткнення.

Читайте также:   Виявлено величезний витік персональних даних популярних користувачів Instagram

Запущені супутники сильно відрізняються від двох перших прототипів, запущених на орбіту в лютому 2018 року. Інженери SpaceX оптимізували конструкцію, надавши їм плоску і компактну форму, що дозволяє максимально ефективно використовувати простір усередині головного обтічника ракети, складаючи супутники в стеки з високою щільністю розміщення.

Читайте також: SRTARLINK ВСЕ БЛИЖЧЕ: SPACEX ПОДАЛА ЗАЯВКУ НА УСТАНОВКУ НАЗЕМНИХ СТАНЦІЙ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *