AMD спільно з Cray анонсувала будівництво найпродуктивнішого суперкомп’ютера в світі

Компанія AMD спільно з виробником суперкомп’ютерів Cray анонсувала будівництво найбільш продуктивного суперкомп’ютера в світі, яке планується завершити в 2021 році.

Як повідомляється, майбутній пристрій, що одержав назву Frontier, обладнають оптимізованими для високопродуктивних обчислень спецверсіями CPU AMD Epyc і GPU Radeon Instinct (останні при цьому отримають відеопам’ять з високою пропускною спроможністю HBM). Ефективність передачі даних між ними буде покладено на швидкісний інтерфейс Infinity Fabric, який об’єднує в єдиний вузол по чотири GPU і один CPU. Між вузлами буде прокладений інтерфейс Slingshot зі швидкістю передачі до 200 Гбіт / с на порт.

Вся конструкція займе площу в 678 кв. метрів і буде споживати 30-40 МВт. Продуктивність установки складе приголомшливий квінтильйон операцій з плаваючою крапкою в секунду – або 1,5 ексафлопса. Для порівняння, найпотужніший на сьогоднішній день суперкомп’ютер може похвалитися продуктивністю в 0,2 ексафлопс.

Читайте также:   Вчені Японії і Штатів розробили «антисонячні» батареї

Загальна вартість Frontier, разом з обладнанням і розробкою, становить $ 600 млн. Замовником проекту виступає Міністерство енергетики США, яке має намір розмістити суперкомп’ютер в Національній лабораторії Ок-Рідж при Університеті штату Теннессі, співробітники якої, як передбачається, будуть використовувати його для обробки метеорологічних моделей, обрахунку поведінки субатомних частинок, проведення біологічних досліджень і пошуку нових джерел енергії.

Наостанок зазначимо, що Frontier стане другим суперкомп’ютером уряду США, здатним на ексафлопсне обчислення. Перший – менш продуктивна Aurora, – буде запущений трохи раніше в тому ж 2021 році, але на процесорах Intel Xeon SP і Intel Xe.

Читайте також: NASA ОПУБЛІКУВАЛО ЗНІМОК «ПОЛЕ СПАДЩИНИ ХАББЛА»

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *