Дональд Трамп знову ввів надзвичайний стан у США

На цей раз президент стурбований вразливістю телекомунікаційних мереж країни

У середу, 15 травня, президент США Дональд Трамп підписав черговий указ про введення надзвичайного стану в країні. На цей раз його рішення не пов’язане з ситуацією на мексиканському кордоні, як це було взимку. Трамп стурбований вразливістю американських телекомунікаційних мереж. Тому президентський указ містить сувору заборону на використання компаніями Сполучених Штатів телекомунікаційного обладнання, виготовленого фірмами, які становлять загрозу «національної безпеки, зовнішній політиці та економіці країни».

У документі конкретні іноземні компанії не вказані. Однак експерти впевнені в тому, що заборона в першу чергу стосується китайської фірми Huawei Technologies Co. Ltd. Вона давно вже викликає невдоволення у керівництва США, оскільки є серйозним конкурентом для американських компаній на світовому ринку. Вашингтон раніше не раз звинувачував Huawei в шпигунстві.

Читайте также:   Зеленський відкрив безвіз для китайських туристів

Прямих доказів у американської влади немає. Однак вони вказують на те, що компанія занадто тісно пов’язана з урядом Китаю. Отже, Пекін може примушувати її до співпраці з метою шпигунства і навіть саботажу.

Смартфони та інші гаджети Huawei в США не продаються. Адміністрація президента Трампа наполягає також на усунення китайської компанії від впровадження надшвидкісних мереж передачі даних за технологією 5G. Білий дім заборонив американським державним установам не тільки використовувати технології Huawei, але і укладати контракти з третіми особами, які закуповують продукти китайського концерну.

На цьому Трамп не заспокоївся. Державний департамент США всіляко критикує і намагається чинити тиск на країни Євросоюзу з тим, щоб вони також відмовилися від співпраці з Huawei. Однак Великобританія, Німеччина, Іспанія і ряд інших країн не хочуть підкорятися волі Сполучених Штатів. Вони мотивують свою позицію тим, що Huawei дійсно домігся вражаючих результатів в питанні впровадження технології 5G.

Читайте также:   Борги українців перед банками в 2018 перевищили 205 мільярдів грн

Керівництво китайського концерну всі звинувачення в шпигунстві твердо відкидає. При цьому в заявах Huawei постійно підкреслюється, що вводяться Трампом заборони суперечать конституції США.

Новий президентський указ заснований на положеннях федерального закону «Про міжнародні надзвичайні економічні положення» (IEEPA), який був прийнятий в 1977 році. Він дозволяє главі держави регулювати ситуацію в торговельній сфері в разі виникнення надзвичайної загрози національним інтересам США з боку третіх країн.

В указі підкреслюється, що застосування інформаційних і комунікаційних технологій, які розроблені і контролюються особами, які підпадають під юрисдикцію «іноземних суперників США», розширює можливості для використання цими агентами системних вразливостей.

Як зазначає агентство Reuters, раніше ця норма діяла переважно у відношенні держав, від яких виходила терористична загроза. Китай до таких не належить. Однак відомо, що президент Трамп став ініціатором торгових війн з КНР, які тривають і в даний час.

Читайте также:   У Кабміні планують розробити програму швидких робочих місць

Те, що рішення Білого дому направлено проти Huawei, доводить публікація Міністерством торгівлі США 15 травня оновленого «чорного» списку, до якого ввійшов китайський концерн і ще 70 підприємств, асоційованих з ним. Це список організацій і осіб, у відношенні яких діють заборони або обмеження президентської адміністрації. Присутність в ньому істотно ускладнить для Huawei придбання технічного обладнання, виробленого американськими компаніями.

Читайте також: ЄВРОПЕЙСЬКІ АНТИМОНОПОЛЬНИКИ ВИРІШИЛИ ПРОВЕСТИ РОЗСЛІДУВАННЯ ПРОТИ APPLE ПІСЛЯ СКАРГИ SPOTIFY

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 2

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *