Ісландський вулкан прокинувся від 800-річної сплячки: туристи зникли в диму

Ісландський вулкан прокинувся

Вулкан Фаградальсфьядль прокинувся в Ісландії 19 березня 2021 року. В схилі утворився гігантський розлом, з нього в повітря піднялися стометрові фонтани лави. Гора вулканічного походження Фаградальсфьядль розташована на південному заході країни в центрі півострова Рейкьянес, приблизно в 30 км на північний захід від Рейк’явіка. Її висота становить 224 метри над навколишньою місцевістю і 385 метрів над рівнем моря. На півострові Рейкьянес останнє виверження відбулося 781 рік тому, а вулкан Фаградальсфьядль не виявляв активності близько 6000 років.

Виверження вулкана не стало несподіванкою для жителів півострові Рейкьянес – йому передували понад 40 000 невеликих землетрусів. Така кількість слабких підземних поштовхів значно перевищує звичайну статистику – з 2014 року їх щорічно реєструється в межах однієї-трьох тисяч. Різке зростання кількості землетрусів стало сигналом до того, що вулкан збирається прокинутися.

Вчені не прогнозують серйозних наслідків виверження, таких, як були в 2010 році, коли вулкан Ейяфьятлайокудль призупинив на кілька днів авіасполучення в Європі. Були скасовані сотні тисяч авіарейсів, а сотням ісландців довелося покинути свої будинки. У перші дні після початку виверження рівень небезпеки для авіаперевізників на півострові Рейкьянес підвищили до червоного, але міжнародний аеропорт Кеблавік влади країни закривати не стали, так як викиду великої кількості попелу не очікується. Рішення про скасування рейсів кожна авіакомпанія приймає самостійно. 

За відомостями метеорологічного управління виверження не становить безпосередньої небезпеки для жителів навколишнього міста Гриндавик або критично важливої ​​інфраструктури. Однак існує загроза зсувів. Виділяються небезпечні гази, в першу чергу двоокис сірки, які також становлять загрозу. Тому людям, що живуть в безпосередній близькості від вулкана, рекомендовано тримати вікна закритими.

Сьогодні, за словами сейсмологів, виверження вулкана Фаградальсфьядль почало потроху стихати. З тріщини довжиною близько 500 метрів продовжує повільно витікати лава, її потоки йдуть на південний захід і захід острова. У суботу доступ до вулкану був відкритий і всі бажаючі змогли помилуватися виверженням з більш близької відстані. Подивитися на стихію, що  розгулялася приїхали сотні туристів. І десятки з них не повернулися в свої автомобілі. Можливо вони просто заблукали, адже від найближчої дороги до вулкана відстань в декілька кілометрів і місцевість зараз оповита туманом. Надзвичайні служби Ісландії шукають зниклих безвісти туристів і просять всіх інших бути обережними.

Читайте также:   ВВС вибачилася перед Петром Порошенко

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *