Міністр енергетики виступає проти монтажу українцями приватних сонячних електростанцій на землі

Міністр енергетики Ігор Насалик виступив за введення додаткових законодавчих обмежень, що стосуються установки домашніх приватних сонячних електростанцій потужністю до 30 кВт. На досить спірну ініціативу міністерства енергетики звернув увагу глава Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус на своїй сторінці в Facebook.

У листі, який Міненерго направило в Кабінет міністрів, йдеться про необхідність заборонити монтаж домашніх СЕС на землі, дозволивши встановлювати станції такого типу тільки на дахах або фасадах (зараз можна і на землі).

Міністр інформує Кабмін, що на цей момент вже 7,5 тис. домогосподарств поставили такі приватні СЕС наземного типу загальною потужністю 160 МВт. Міністр пише, що це вже «переросло в високорентабельний бізнес, який створює додаткове фінансове навантаження на інших споживачів на 18 євроцентів за 1 кВт⋅ч і погіршує якість електроенергії в мережі». За словами міністра, зафіксовані випадки, «коли станції встановлюються на недобудованих об’єктах, земельні ділянки та нарощується потужність СЕС до 30 кВт за рахунок дроблення ділянок» У зв’язку з цим міністр закликає уряд втрутитися і ввести обмеження.

Читайте также:   Робота мрії: В Швеції придумали посаду для ледарів

Андрій Герус зі свого боку заявляє, що Ігор Насалик лобіює інтереси енергокомпанії ДТЕК Ріната Ахметова. Тільки одна СЕС ДТЕК в енергопрофіцитній південній частині України має потужність 240 МВт, що більше сумарної потужності 160 МВт всіх 7500 домогосподарств з домашніми СЕС по всій Україні. За його словами, через обмеження українцям буде складніше самостійно виробляти електроенергію і доведеться «купувати дорого у Ахметова».

Експерт зазначає, що домашні приватні СЕС, навпаки, несуть велику користь для енергосистеми: середній розмір такої сонячної станції зараз становить скромні за мірками галузі 21 кВт, вони наближені до споживачів, сприяють енергоефективності та розвивають середній клас – розмір інвестицій в такі проекти становить $15- 20 тисяч.

Читайте также:   Microsoft оголосили про закриття магазинів по всьому світу

Читайте також: НОВОВВЕДЕННЯ МІНРЕГІОНБУДУ: НА ДАХАХ БУДІВЕЛЬ З’ЯВЛЯТЬСЯ ДИТЯЧІ МАЙДАНЧИКИ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.