Історію з обмеженням ФОП закрито: ІТ-галузі нічого не загрожує!

В історії зі скандальною законодавчою ініціативою з посиленням відповідальності за використання схеми з ФОП при оформленні трудових відносин між роботодавцями та працівниками, схоже, можна ставити крапку.

Останній місяць цей законопроект, що передбачає введення обмежень для всіх ФОП на єдиному податку і несе величезну загрозу IT-галузі, стабільно тримався в топі найбільш обговорюваних тем в українському сегменті інтернету, так що ви напевно в курсі ситуації. Але про всяк випадок коротко розповімо суть конфлікту.

На початку лютого Міністерство соціальної політики України виступило з новою законодавчою ініціативою, яка викликала широкий резонанс в IT-середовищі, так як торкалася схеми роботи з ФОП, що широко використовується (вона дозволяє платити всього 5% податків замість 41,5%). На останній формі трудових відносин, по суті, тримається славетний на весь світ український IT-аутсорсинг, який з року в рік демонструє вражаючі темпи зростання, так що в настільки бурхливої реакції немає нічого дивного, як і в тому, що гарячі суперечки на цю тему як на рівні звичайних користувачів, так і на рівні найбільших технологічних компаній, не вщухали весь місяць. Вчора президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр України Володимиром Гройсман зустрілися з представниками IT-асоціацій, кластерів і декількох центрів R & D у львівському офісі відомої IT-компанії GlobalLogic. Під час півторагодинної зустрічі лідери країни без ухилень відповідали на питання і в кінці запевнили, що індустрії нічого не загрожує.

Президент чітко відповів у Львові (з приводу цього законопроекту), коли йому поставили це питання: «Уряд не приймав, президент не бачив», – прокоментував Гройсман. – Ініціатива міністра пов’язана лише з бажанням обговорити цю ідею. Це питання потребує впорядкування, про що ми говорили раніше. Але хочу, щоб ви запам’ятали – питання по закону закрите. Ми можемо лише обговорювати, і знайти спільне рішення. І цим рішенням стане не додаткове оподаткування, а те, що допоможе вам рости далі. Ніхто не хоче бачити, як компанії падають – це суперечить національним інтересам».

Очевидно, що найближчим часом до проекту закону Мінсоцполітики ніхто повертатися не буде. Тобто, IT-компанії зможуть і далі використовувати улюблену схему з ФОП. Але розмови на цю тему ведуться в профільних кабінетах міністерствах вже не перший рік, так що, швидше за все, в майбутньому до цього питання ще повернуться.

«IT-індустрія повинна не просто реагувати на будь-які ініціативи з регулювання, а наперед системно працювати з президентом, парламентом і урядом над довгостроковим планом розвитку галузі, включаючи податкові та інші стимули», – коментар керуючого партнера юридичної фірми Sayenko Kharenko Михайла Харенко.

Читайте також: НОВОВВЕДЕННЯ МІНРЕГІОНБУДУ: НА ДАХАХ БУДІВЕЛЬ З’ЯВЛЯТЬСЯ ДИТЯЧІ МАЙДАНЧИКИ

Читайте также:   Влогера-порушника судили в Мережі за незаконно зняте відео з полігону SpaceX

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *