CEO найбільших компаній світу сповнені оптимізму і віри в перспективи зростання бізнесу

CEO найбільших компаній світу сповнені оптимізму

Щорічне опитування глав найбільших компаній світу, яке проводиться PwC (міжнародна мережа компаній, що надають послуги в області консалтингу та аудиту) показав, що їх оптимізм щодо зростання бізнесу вийшов на максимальну позначку за останні дев’ять років. Головною загрозою економічному зростанню вперше з 2014 року вони назвали не надмірне регулювання, а пандемію.

У 2019 року в перспективах зростання бізнесу були впевнені тільки 22% світових бізнес-лідерів, в 2020 році –  вже 42% учасників опитування. Сьогодні 76% керівників очікують, що темпи економічного зростання в 2021 році збільшаться. З 2012 року, коли це питання було вперше внесено до дослідження, це найвищий відсоток оптимістично налаштованих CEO. Президент PwC Боб Моріц зазначив, що таким настроям сприяє швидка розробка вакцин та їх виведення на ринок.

Найбільш позитивно налаштованими щодо зростання світової економіки виявилися глави найбільших компаній Північної Америки (86%) і Західної Європи (76%).

Близько 36%, проти 27% в 2020 році, заявили, що абсолютно впевнені в зростанні прибутку своїх компаній протягом року. Однак, якщо в технологічних і телекомунікаційних компаніях таку впевненість продемонстрували 47% і 43% керівників, то в сферах, де споживання сильно постраждало від пандемії, в зростанні річної виручки впевнені набагато менше топ-менеджерів: в секторі транспорту і логістики – 29%, в готельному бізнесі та туризмі – 27%. Головні перспективи для зростання бізнесу кожен третій з опитаних серед CEO бачить в ринку США. 28% чекають більшого зростання на китайському ринку. У списку регіонів з найвищим потенціалом для зростання бізнесу також Німеччина, Великобританія і Індія -17%, 11% і 8% респондентів, відповідно.

Серед названих бізнес-лідерами загроз для відновлення бізнесу – пандемія,

що займає перше місце, і криза в сфері охорони здоров’я. На друге місце 47% топ-менеджерів поставили ризики, пов’язані з кіберзагрозами, тоді як рік тому їх побоювалися тільки 33%. При цьому голови компаній в Північній Америці і Західній Європі визнали цю проблему навіть серйознішою, ніж пандемія. Надмірне регулювання не стало лідером списку головних загроз для бізнесу вперше з 2014 року. Повернулася до рейтингу невизначеність податкової політики – 31% глав компаній зазначив, що нарощування держборгу, швидше за все, викличе зростання податків для бізнесу. З 16% до 28% зросла за рік кількість керівників, стурбованих поширенням дезінформації. Вона істотно вплинула на вибори в різних країнах, на суспільну охорону здоров’я, знизила довіру суспільства до бізнесу.

На дев’ятому місці серед загроз для економічного зростання опинилася зміна клімату. «60% керівників поки що не враховують кліматичні ризики в своїй роботі, і це викликає тривогу, адже зміна клімату створює все більшу фізичну загрозу для бізнесу», – висловили свою стурбованість автори дослідження.

Фахівці PwC опитали 5050 керівників компаній з 100 країн і регіонів. Опитування пройшло в січні-лютому 2021 року.

Читайте также:   Обвал цін на нафту: в Україні має подешевшати бензин

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *