Українські художниці-ілюстраторки про творчість

Українські художниці про творчість

Ви бачите їх роботи, коли тримаєте в руках книгу, захоплено розглядаєте на виставці постер або дізнаєтеся про новий соціально важливий проект. Щоб познайомитися ближче, ми попросили трьох художниць-ілюстраторів поділитися творчими секретами і життєвими міркуваннями.

Ви бачите їх роботи, коли тримаєте в руках книгу, захоплено розглядаєте на виставці постер або дізнаєтеся про новий соціально важливий проект. Щоб познайомитися ближче, ми попросили трьох художниць-ілюстраторів поділитися творчими секретами і життєвими міркуваннями.

ДАР’Я ГАННС

Про любов до роботи над книжковими ілюстраціями

Мені пощастило застати час, в якому була відсутня цифрова альтернатива всьому: фотографіям, коли бігаєш проявляти плівку і друкувати стопку фотографій з бабусею.

Тому зараз я відчуваю приблизно рівносильний захват і від роздрукованого стікера, і від зліпленої фігурки з пап’є-маше, і від книги, яку ілюструвала.

Про самокритику

Мій внутрішній критик виріс до гігантських розмірів і часом боляче кусається, а значить, що критикую і лаю я себе частіше, ніж хвалю. Але з того, що мене турбує найчастіше як в роботі, так і в житті, – це недостатня допитливість, страх помилитися і бажання догодити комусь абстрактному. 

Про чорне

У певних картинках чорне добре справляється із завданням виявити інші кольори і зімітувати «килимову» стилістику, в якій я останнім часом малюю свої некомерційні роботи, але все це точно не про емоційний стан, хіба що щось підсвідоме і мною не сформульовано.

Про експерименти

Необхідно відштовхуватися від власних бажань, амбіцій і цілей. Якщо хочеться експериментувати — вперед. Коли ж є мета працювати, наприклад, в сфері рекламної ілюстрації зі своїм сформованим впізнаваним стилем, за яким будуть приходити клієнти, — це теж окей. Але я чомусь впевнена, що який би шлях не вибрав ілюстратор, мікроексперіменти все одно трапляються, тому що дві абсолютно різні завдання не особливо захоплююче вирішувати одним і тим же способом.

Про тих, з ким хотілося б поговорити

Це були б режисер Акіра Куросава, чеський фотограф Йозеф Судек і художниця Агнес Мартін, також є пара питань до Босха і Матісса. А ще перенеслася б далеко в минуле і тихенько спостерігала б за роботою східних майстрів по килимарству. 

ОЛЕНА СТАРАНЧУК

Про Pictoric

Клуб ілюстраторів Pictoric виник у 2014 р. і був заснований Олегом Грищенком, Анною Сарвірою, Анастасією Денисенко й Оленою Старанчук. Ми розуміли, що кожен з нас може бути успішними, але разом станемо ще продуктивнішими. Основна мета Pictoric — популяризація української ілюстрації. Більшість ілюстраторів раніше творили «в стіл», а комерційні проєкти довіряли смакам замовників. Так почалася наша кураторська діяльність, де ми вигадували ідеї проєктів і запрошували ілюстраторів зі всієї України долучатись до групових виставок. Сьогодні Pictoric сміливо можна назвати брендом української ілюстрації. 

Про натхнення

Мене завжди надихали процес і результат. Внутрішня боротьба та хвилювання у створенні чогось зовсім нового, образів, цікавих композицій. Мені подобається поліграфічний процес створення книги: від вибору паперу до тримання її готової в руках. 

Про пошук образів

У пошуку образу спочатку вивчаю довго тему та цільову аудиторію. Важливо розуміти, для чого та для кого ти створюєш ілюстрацію. А потім усі ідеї потрібно замалювати та проаналізувати всі деталі. З’ясувати, чи справді влучна ідея, чи пасуватиме така пластика лінії, чи не потрібно змінити колір тощо? Це певний процес, як і в будь-чому іншому, де ти намагаєшся все зробити максимально влучно та розкрити тему.

ОЛЕНА МИШАНСЬКА

Про формування стилю

Мені здається, що ілюстратори надто переймаються питанням того, як знайти свій стиль. Я і сама десять років тому так само про це багато думала. Мені натомість цікавіше відповідати собі на питання: хто я як людина, що мене цікавить, чим я себе наповнюю? Тоді стиль сам з’являється в усьому, що ти робиш. 

Про те, що бісить

У сучасній візуальній культурі бісить несмак, нав’язливість та аматорство. Якщо говорити про Україну, то ми щодня оточені неймовірною кількістю візуального шуму та сміття. Це впливає на самопочуття.

Про кольори

Коли я працюю над комерційними проєктами, то кольори добираються до завдання. Якщо говорити про мої творчі роботи, то страшенно люблю поєднання темно-синього і рожевого. Маю добірку улюблених яскравих чи люмінесцентних рожевих відтінків.

Про будні фрілансера

Головне в роботі фрілансера – розуміти, що це не творчість, а мікропідприємництво. Ти мусиш мислити з позиції бізнесу, будувати процеси, уявляти рентабельність, вести бухгалтерію. На перше місце виходять так звані soft skills – дисципліна, здатність до менеджменту часу та проєктів, комунікація.

Читайте также:   Леді Гага з'явилася на “Оскарі” в легендарному кольє Tiffany

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 547

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *