З Днем народження, Інтернет!

У світі комп’ютерних технологій час тече вкрай стрімко. І сьогоднішня святкова листівка-дудл на головній сторінці пошуковика Google, яку важко не помітити, служить черговим тому нагадуванням. Сьогодні виповнюється рівно 30 років з того дня, як англійський фізик і інженер Тім Бернерс-Лі сформулював ідею Всесвітньої павутини (World Wide Web, WWW), поклавши початок глобальної мережі інтернет. За третину століття інтернет просочився практично в усі сфери людської діяльності, охопив більшу частину світу і став невід’ємною частиною повсякденного життя людей. Так що винахід Всесвітньої павутини – це, без перебільшення, один з поворотних моментів в історії людства.

Для початку внесемо ясність і скажемо, що називати Тіма Бернерса-Лі творцем інтернету не зовсім вірно, коректніше назвати його одним з батьків інтернету. Інтернет як систему протоколів, що забезпечують передачу пакетів даних між об’єднаними в мережу комп’ютерами, розробили співробітники Агентства перспективних оборонних науково-дослідних розробок США (DARPA) Вінтон Серф і Роберт Кан в кінці 60-х – початку 70-х рр. минулого століття. Тім Бернерс-Лі запропонував використовувати можливості комп’ютерних мереж, а також концепцію гіпертексту, висунуту в 1965 році філософом і соціологом Теодором Нельсоном, для створення принципово нової системи організації інформації та доступу до неї. Власне, проект останньої в цей же день рівно 30 років Тім Бернерс-Лі виніс на розгляд керівництва CERN, щоб вирішити проблему обміну знаннями і досвідом між співробітниками Європейського центру ядерних досліджень. У цьому проекті, в результаті отримав схвалення, були сформульовані основні принципи роботи Всесвітньої павутини, що не зазнали істотних змін і до цього дня.

Читайте также:   Без Ланістерів і драконів: стали відомі деталі приквела «Гри престолів»

Разом з колегами Тім Бернерс-Лі в рамах проекту створив ідентифікатори URI і URL, стандарти протоколу передачі гіпертексту (Hypertext Transfer Protocol, HTTP) і універсальна мова розмітки (Hypertext Markup Language, HTML). В рамках проекту також було створено перший в світі веб-сервер «httpd» і перша програма-браузер WorldWideWeb (так, сам термін «Всесвітня павутина придумав Тім Бернерс-Лі), одночасно служила редактором гіпертекстових сторінок.

Будучи чинним главою Консорціуму Всесвітньої павутини, Тім Бернерс-Лі продовжує відстоювати ті ж принципи і ідеали, які були покладені в основу проекту 30-річної давності. Тім Бернерс-Лі переконаний, що реалізація концепції семантичної павутини (надбудови над Всесвітньою павутиною, що забезпечує машинну обробку даних), автором якої він є і яка покликана зробити розміщену в мережі інформацію зрозумілішою для комп’ютерів, здатна вивести інтернет на принципово новий рівень розвитку.

Читайте также:   Грандіозний концерт 20th century music fest на стадіоні «Чорноморець»

Залишається додати, що за підсумками 2018 року в світі налічується більше 4 мільярдів інтернет-користувачів – це 53% населення планети.

Читайте також: В ЕСТОНІЇ ПОНАД 43 % ВИБОРЦІВ ПРОГОЛОСУВАЛИ ОНЛАЙН

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *