Синоптики: У нинішніх рекордних аномалій є плюси

Фахівці розповіли, якою буде погода на Новий рік і чи не залишимося без хліба

Лічені дні до Нового року, а сніжна або нехай навіть просто холодна зима в Україні ніяк не почнеться. Проте, практично кожен день гідрометцентри різних регіонів повідомляють про нові температурні рекорди, а соцмережі рясніють фотографіями розквітлих дерев, квітів, а також передноворічного врожаю грибів.

У Києві, Одесі, Вінниці та Ужгороді активно цвітуть сакури, в Одеській області – первоцвіти і бузок, у Рівному – фіалки, в Запорізькій області – смородина, магнолія, вишня. Розцвіли навіть і полуниця, і калина, яблуня, та абрикос. На одиничних клумбах знаходять ромашки і кульбаби. І, як в казці “12 місяців”, до Нового року розцвітають проліски.

У лісах все ще не сплять змії – грибники діляться знімками активних плазунів, а ведмеді тільки готуються залягти в барлогу. Тепла погода не дає тваринам в зоопарках переселятися в зимові вольєри. Так, в звіринці Харкова слони і африканський лев все ще гуляють на вулиці, і навіть теплолюбні антилопи канни поки не відчувають дискомфорту.

Читайте также:   ОДЕССИТАМ ПОКАЖУТ ТОНКОСТИ ИМПРОВИЗАЦИИ

Роздолля в теплу зиму символу наступного року – миші. Через аномально теплу зиму, дощі й тумани на посівах озимих і ріпаку, а також на територіях з багаторічними рослинами розплодилися гризуни. Найгірша ситуація в Херсонській, Львівській, Київській та Івано-Франківській областях – там на один гектар розселилися по 8-10 колоній мишей, і хоча з ними активно борються, загроза, що посіви вони істотно зашкодять, є.

Тепла погода – мати рідна для інфекцій озимої пшениці і ячменю. Фахівці фітосанітарної безпеки кажуть: борошниста роса, септоріоз та інші шкідники вже вразили ранні посіви, і якщо так тепло буде і далі, то хвороби ще більше будуть поширюватися.

Читайте также:   Онука Трампа потішно відреагувала на промову президента: Дідусь дозволить дітям не ходити в школу?

Агрометеорологи Українського гідрометцентру відзначають: в більшості областей стан озимих в цілому гарний, але в Черкаській та Одеській областях через осінні засухи ситуація з ними важка, так як на окремих ділянках від нестачі вологи сходи зовсім не з’явились.

Кандидат біологічних наук Юрій Гамуля пояснює: те, що зараз ще немає снігу, для озимих негативний фактор.

– Але, з іншого боку, зараз йдуть дощі, і це добре. Головне завдання снігового покриву – теплоізоляція і накопичення вологи, і з точки зору останньої дощі є непоганою альтернативою. Тому озимим поки має бути комфортно, – говорить Гамуля.

За його словами, раннє цвітіння для рослин – це стрес, але говорити, що ми можемо залишитися наступного літа без фруктів, так як багато рослин вже розквітли або їх бруньки набрякли, і тут їх поб’ють морози, поки рано.

Читайте также:   Модний вирок 2019: 5 головних трендів наступного року

– З цвітінням починається сокотворення, а мороз знижує життєздатність рослин, що може вплинути на врожайність. Хоча все залежить, будуть морози чи ні і наскільки сильними, – зазначає ботанік.

Аналітики агроринку підтримують: поки “зимова весна” великого збитку фруктовим деревам не завдала, але, якщо тепло збережеться й далі, негативні наслідки можливі. Також на майбутній урожай може вплинути морозна і вітряна зима без снігу.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *