Поляк відкопав біля кордону з Україною срібний скарб

Знайдено 1753 римські монети, які залишили вандали

У південно-східній Польщі знайшли скарб із 1753 римських срібних монет. Їх там залишили вандали при наступі готів. Монети були виявлені минулого року фермером Маріушем Ділем у полі недалеко від села Чіхобуж – поруч з кордоном України. Цінні предмети були розкидані та чоловік зібрав все, що зміг, а потім повідомив про знахідку археологам у музеї Грубешова.

У підсумку фахівцям вдалося розкопати ще 137 динаріїв на відстані до 100 метрів від того місця, де знайшов свої монети поляк. Також виявили вісім посріблених бронзових заклепок і, ймовірно, залишки дерев’яного або шкіряного гаманця, що збереглися.

Монети являють собою срібні динарії 1-го і 2-го століть нашої ери, часів правління імператорів Нерви та Септимія Півночі, що вказує на те, що скарб був залишений в кінці 2-го або початок 3-го століття. В цілому монети важать понад 5,5 кг, що робить його найбільшим римським скарбом в провінції Люблін і одним з найбільших у Польщі.

Читайте также:   Без Ланістерів і драконів: стали відомі деталі приквела «Гри престолів»

Коли ці монети були в обігу, область Грубешова була населена вандалами – східнонімецькими народами, які в кінці 1-го століття об’єдналися з Римом проти німецьких племен. У другій половині 2-го століття вони билися з іншими німецькими племенами проти Римської імперії в Маркоманських війнах, але в останні два десятиліття століття тису готів, які рухалися на південь, змусило вандалів піти на захід.

Скарб буде збережено й досліджено експертами з Варшавського університету. Цей процес займе не менш як рік. Музей Грубешова хоче виставити їх на огляд, але, через коронавірус, поки це буде онлайн-виставка.

 

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *