Побито рекорд найдовшого безпосадочного рейсу в історії комерційної авіації (ФОТО+ВІДЕО)

Австралійська авіакомпанія Qantas здійснила найтриваліший в історії комерційної авіації безпосадочний рейс. Політ лайнера Boeing 787 Dreamliner з Нью-Йорка до Сіднея тривав 19 годин 16 хвилин — за цей час літак подолав 16,2 тисячі км, після чого успішно приземлився в Міжнародному аеропорту Сіднея із запізненням в 37 хвилин.

Рейс мав експериментальний характер. Так, на борту літака перебувало всього 49 чоловік — в основному співробітники Qantas, журналісти та 6 вибраних авіакомпанією пасажирів (їх всіх розмістили в салоні бізнес-класу), а також 6 пілотів, 6 бортпровідників, кілька психологів і лікарів, які під час перельоту відстежували і фіксували стан пасажирів літаку, в тому числі змушували людей час від часу виконувати легкі фізичні вправи, спостерігали за їх поведінкою за допомогою переносних сенсорів, досліджували рівень стресу і стомлюваності у бортпровідників, слідкували за мозковою активністю пілотів під час польоту за допомогою спеціальних приладів і вивчали їх психологічний стан по закінченню зміни.

Читайте также:   Руслана, Джамала, Марія Бурмака, Олександр Положинський та більш ніж два десятки українських авторів звернулись до Президента України з проханням підтримати акредитацію ГС «Автори та Видавці» (ВІДЕО)

Цікаво, що на початку рейсу екіпаж робив усе можливе, щоб не дати пасажирам заснути і тим самим мінімізувати для них майбутній джетлаг, адже різниця в часі між Нью-Йорком і Сіднеєм – 15 годин. Зокрема, бортпровідники тримали світло включеним протягом 6 годин після зльоту і подали вечерю з великою кількістю спецій.

Ще однією особливістю рейсу стало те, що пасажирам дозволили взяти з собою лише ручну поклажу. Як вказують в авіакомпанії, сучасні лайнери не можуть здійснювати настільки довгі перельоти з повним завантаженням через обмежений розмір паливних баків, а тому було прийнято рішення не тільки обмежити число людей на борту, але і відмовитися від перевезення будь-якого багажу. В той самий час за підсумками перельоту стало відомо, що палива, яке залишилось до моменту приземлення, вистачило б ще на 90 хвилин польоту.

Читайте также:   Бебі-бум серед знаменитостей 2020

У найближчому майбутньому авіакомпанія планує здійснити ще кілька тестових безпосадкових рейсів на наддалекі відстані, причому один з таких перельотів, який буде виконаний за маршрутом Лондон-Сідней, ймовірно, дозволить Qantas встановити ще один рекорд за тривалістю безпосадочного польоту — передбачуваний час в дорозі за таким маршрутом складе 20 годин 30 хвилин.

За підсумками рекордних рейсів фахівці підприємства зроблять об’єктивні висновки щодо впливу довгих безпосадкових польотів на пілотів, екіпаж, пасажирів і стан техніки, після чого вирішать, чи варто робити такі рейси регулярними (за попередніми планами Qantas, здійснення першого регулярного наддалекого безпосадочного авіарейсу між Сіднеєм і Нью-Йорком намічено на 2022 рік; до цього часу підприємство сподівається закупити спеціальні літаки без економ-класу, з сидіннями-ліжками та тренажерним залом). Втім, навіть якщо з’ясується, що наддалекі безпосадочні перельоти недоцільні, спостереження, зроблені під час тестових рекордних рейсів, не виявляться марними: як передбачається, на їх основі авіакомпанія зможе «виробити більш ефективні заходи щодо поліпшення обслуговування пасажирів на борту, мінімізації джетлага, а також виявити найбільш раціональні тимчасові інтервали для роботи і відпочинку екіпажу».

Наостанок зазначимо, що стандартний рейс Qantas з Нью-Йорка до Сіднея передбачає одну пересадку в Лос-Анджелесі та триває 22 години 20 хвилин.

Читайте также:   BadRabbit: кому нанёс ущерб вирус-шифровальщик?

Нагадаємо, що попередній рекорд по тривалості комерційного рейсу належав авіакомпанії Singapore Airlines. У 2018 році її літак, який виконав рейс Сінгапур — Нью-Йорк, провів в повітрі 17 годин 25 хвилин.

 

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 697

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *